Těmto surovinám se raději v salátech vyhýbejte:


Smažené maso

Nejčastěji je do salátu přidávané smažené kuřecí maso, které je obalené v kukuřičných lupínkách a připravované na vrstvě přepáleného oleje. Drůbeží maso představuje kvalitní zdroj bílkovin, proto si vybírejte saláty doplněné masem, dbejte však na způsob přípravy. Správná volba úpravy masa neplatí pouze u drůbeže, rovněž u vepřové panenky, hovězího či ryb (nejčastěji losos nebo tuňák).

Zálivky

Salát bez zálivky není salátem a na trhu snad ani takový nenajdete. Zálivky dodávají salátům chuť, proto není nutné se vyhýbat všem, opět ale dbejte na výběr nízkokalorických zálivek v omezeném množství, které výrazně nezvýší kalorie připravovaného salátu. Jogurtové zálivky jsou například skvělou volbou, stejně jako ty s olivovým olejem (kvalitní zdroj zdravých tuků) nebo „zero“ zálivky, které neobsahují kalorie téměř žádné.

Přidané suroviny

Dalšími častými surovinami, které zvyšují kalorie salátů, jsou tučné sýry (například parmazán), majonéza, smažené chipsy, smažená cibule či jiné kalorické ingredience.

Jak si připravit domácí zdravý salát nabitý živinami?

V salátu nevynechávejte žádnou ze tří makroživin. Jako zdroj bílkovin skvěle poslouží drůbeží maso, libové vepřové nebo hovězí maso, losos, tuňák či vejce nebo mozzarella. Jako zdroj zdravých tuků můžete volit z olivového oleje, ořechů nebo avokáda a jako zdroj sacharidů (mimo zeleninu, která tvoří největší část salátu) vybírejte z těstovin, brambor, quinoy nebo luštěnin. Můžete také přidat ovoce, které salát osvěží.

TIP na zdravý fitness salát

Připravte si:

Ledový salát

Rajče

Okurka

Avokádo 1/2

Kuřecí prso 100 g

Olivový olej 10 ml

Mozzarella 40 g

Těstoviny 40 g (v syrovém stavu)

Řecký jogurt

Bylinky

Postup

Na olivovém oleji si osmahněte očištěné kuřecí prso, které osolte a opepřete. Mezitím si uvařte těstoviny ve slané vodě, které poté smíchejte s kuřecím masem. Zeleninu nasekejte nadrobno a vložte do připravené mísy, přidejte také těstoviny s kuřecím masem, mozzarellu a avokádo. Z řeckého jogurtu a bylinek si vytvořte zálivku, kterou celý salát zalijte. Dobrou chuť.