Kromě kofeinu totiž energetické nápoje vyjma těch bez cukru obsahují i pořádnou nálož jednoduchých sacharidů. „Ty nápoji nejen dávají chuť, ale hlavně jsou zdrojem rychlé energie. Dobře se vstřebávají a spolu s kofeinem tělo nabudí,“ vysvětluje odbornice na chemii v potravinách a výživová poradkyně Petra Vašíčková. Dáte-li si energy drink, měli byste se zbytek dne vyhnout příjmu dalších cukrů.

„Půllitrová plechovka může obsahovat i celou doporučenou denní dávku cukru,“ upozorňuje odborník na výživu z Fóra zdravé výživy Pavel Suchánek. Vstřebávání cukrů ještě usnadní přidané vitaminy skupiny B, které podporují metabolismus. I tak se ale účinek dostavuje se zpožděním. „Energy drinky začínají působit zhruba do hodiny po požití a jejich účinek vydrží asi dvě až tři hodiny,“ říká Petra Vašíčková. Spánek ale rozhodně nenahradí, jen ho o něco oddálí. Po čase hladina cukru v krvi klesne a únava se vrátí v plné síle.

Občasná berlička

Časté pití energetických nápojů nedoporučují ani lékaři, ani odborníci na výživu. Obsahují totiž látky, které negativně působí na srdce a nervovou soustavu. Ve větších dávkách mohou způsobit bušení srdce, úzkost nebo poruchy spánku. Proto je berte jen jako berličku, když není zbytí. Třeba když potřebujete v práci dotáhnout důležitý úkol, přestože byste se už nejradši viděli v posteli, nebo když večer řídíte a chcete mít jistotu, že budete svěží. I tak počítejte s tím, že energy drinky nejsou všemocné, a jste-li hodně přetažení, už vám ani ony příliš nepomohou.

S alkoholem ne

Na energy drinky si dávejte pozor také v kombinaci s alkoholem. Ty dva totiž rozhodně nejdou dohromady, i když vám je s vodkou namíchají v každém druhém baru. „Kombinace energy drinků s alkoholem potlačuje únavu, kterou alkohol způsobuje, ale zároveň usnadňuje jeho vstřebávání,“ upozorňuje Petra Vašíčková. Snadno se pak stane, že vypijete mnohem víc alkoholu, než vaše tělo zvládne. Chcete-li energy drinky s něčím míchat, pak s vodou. Vysoký obsah kofeinu totiž tělo odvodňuje.

Taurin a spol.

Kromě kofeinu v energetických nápojích najdete i taurin a inositol. Obě látky stimulují mozkovou aktivitu. Taurinu byste denně měli přijmout maximálně 2 gramy, což odpovídá jedné velké plechovce. Některé drinky obsahují i glukuronolakton, který snižuje únavu. Podobné účinky mají vitaminy skupiny B, které podporují duševní činnost.