Jenže s čokoládou často přicházejí výčitky, protože je příliš kalorická – jedna běžná tabulka má tolik energie jako vydatný oběd a kvůli kombinaci cukru a tuku se v lidském těle ukládá přesně tam, kam nechceme. Paradoxně nám navíc natolik zamává s hladinou cukru v krvi, že po ní dostaneme hlad dokonce dříve než obvykle.

Proč nás dokáže uklidnit?

Psychice čokoláda svědčí už díky své sladké chuti, která nás uklidňuje, navíc obsahuje povzbuzující látku theobromin. Přesně kvůli němu si kdysi středoameričtí indiáni připravovali nápoj z kakaových bobů. Náklonností žen k čokoládě se ve své knize Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách zabývali i Američané Barbara a Allan Peaseovi – podle nich mají ženy mnohem citlivější chuťové buňky a mnohem lépe rozeznávají zejména sladkou chuť. „V dávné minulosti, když chránily hnízdo a sbíraly ovoce, musely ochutnávat plody a zjišťovat, zda jsou dostatečně zralé a sladké, aby je mohly předložit potomkům,“ vysvětlují Peaseovi.

Naštěstí nemusíte čokoládu zavrhnout, jen je potřeba se s ní naučit zacházet. „Kousek kvalitní čokolády je lepší než zdánlivě nízkokalorické sušenky,“ uklidňuje psycholožka a zároveň expertka na hubnutí Iva Málková. Jenže pouhá výměna sladké tabulky za hodně hořkou nestačí, protože energie mají stejně, ta hořká za ní vděčí především vysokému obsahu kakaa.

Naštěstí se čokolády s vysokým obsahem kakaa zase tolik sníst nedá – na to je příliš vydatná. Kdo jí sní moc, zadělává si s ní na neklid, a obzvláště citliví jedinci dokonce na nespavost.

Jste alergičtí na mléko? Dávejte si pozor


I tmavá čokoláda může obsahovat mléko, i když ve velmi malém množství. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (Food and Drug Administration, FDA) v roce 2017 testoval přítomnost mléka ve stovce tmavých čokolád. Tamní vědci zjistili, že 61 procent čokolád, které neměly ve složení žádné mléko uvedeno, skutečně stopové prvky mléka obsahovalo. Je to způsobeno tím, že mnoho továren, které vyrábí čokolády s vysokým podílem kakaa, produkuje i mléčné čokolády.

Stárnutí buněk, akné a ekzém

Když už si jdete koupit čokoládu, raději si kupte nějakou s 60 až 80 procenty kakaa, protože tu se vám už kvůli ceně nebude chtít sníst na posezení jako nějakou levnou rádoby čokoládovou pochoutku. Také vám po ní tak rychle nevyhládne. Pokud možno se vyhýbejte plněným druhům, v náplních nebývá užitečného zhola nic. To o hořké čokoládě s vysokým obsahem kakaa si dokonce i někteří vědci myslí, že prospívá imunitnímu systému a brání stárnutí buněk díky obsaženým antioxidantům. Také pokud máte v krvi nedostatek železa, může vám ho čokoláda doplnit. Americký úřad The Office on Women's Health zjistil, že stogramové balení kvalitní čokolády připadá osm miligramů železa, což je dokonce víc, než mají hovězí játra.

Na druhou stranu, čokoláda sama o sobě nezpůsobuje akné, i když se na to dlouhá léta věřilo. U jedinců se sklonem k potravinovým alergiím však může zhoršovat atopický ekzém.