Chřest

Chřest je přesně to, co takhle po dlouhé a neochvějné zimě potřebujeme. Nejenže skvěle chutná a je přímo nadupaný vitaminy, ale oplývá dalšími vlastnostmi, které z něj dělají nenahraditelnou část jídelníčku. Pomůže nám zlepšit celkovou fyzickou i psychickou pohodu a podporuje čištění organismu. Připravte si chřestovo-mrkvovou šťávu, díky které se škodliviny vyplaví z těla rychleji. Chřest je v některých částech světa považován dokonce za afrodiziakum a tonikum.

Kedlubna

Snad ani není možné, co všechno tato ne moc oblíbená jarní zelenina dokáže – především ženy by ji měly zařadit do svého jídelníčku, protože přispívá ke zdravé pokožce, pomáhá lepšímu trávení a zmírňuje menstruační příznaky. Kromě známého kedlubnového zelí můžete vyzkoušet třeba kedlubnovou polévku, pomazánku, placky nebo grilovanou kedlubnu s další jarní zeleninou.

Ledový salát

Není nic lepšího než křupavý ledový salát, který jste právě utrhli na zahrádce. Vypěstovat vlastní ledový salát není žádná velká věda. Možná vám ledový salát nepřijde jako něco tak zajímavého, ale věřte, že čerstvý jarní salát se nedá vůbec srovnávat s těmi oschlými kousky, které můžete celoročně koupit v supermarketu. Ledový salát obecně posiluje imunitu a pomáhá při hubnutí. Můžete ho přidat jako přílohu ke každému jídlu. Co ale nesmíte vynechat, je ledový salát se zálivkou ze zakysané smetany. K tomu si připravte třeba jen nové brambory s tvarohem a ucítíte jaro i v konečcích prstů.

Květ černého bezu

Vůni květu černého bezu bych si přála uchovat po celý rok. Neznám nic, na co bych se kromě sluníčka těšila v červnu víc. Obsahuje vysoký podíl vitaminu C a působí blahodárně na horní cesty dýchací. Bojuje proti horečce i migréně. Asi každému z nás se vybaví především bezová šťáva a smažený bezový květ v těstíčku. Obojí prostě k tomuto období neodmyslitelně patří. Bezovou šťávu můžete ale připravit i bez tuny cukru, a přesto bude skvělá. Stačí květy bezu zalít převařenou, ale ne horkou vodou, přidat nakrájený bio citron a nechat přes noc macerovat v nádobě přikryté utěrkou. Druhý den jen slijte přes sítko a můžete si pochutnávat.

Rebarbora

Rebarbora je bohatá na kyselinu listovou a mnoho vitaminů skupiny B. Zlepšuje krevní oběh a má blahodárné účinky na nervovou soustavu. Zlepšuje stav kostí, nehtů i vlasů. Je velmi oblíbená pro svou kyselou chuť a je skvělá do moučníků! Sklízet ji ale můžete opravdu jen v průběhu června. Později si na ni dejte už pozor, obsahuje vysoké množství kyseliny šťavelové, která zatěžuje ledviny a mohla by vám uškodit.

Doufám, že už jste natěšeni a připraveni využít jarního období a všech potravin, které nám nyní příroda nabízí naplno. Teď je ten pravý čas plně se zásobit vitaminy.