Hlavní pravidla Low Carb

  • snížený příjem sacharidů
  • zvýšený příjem zdravých tuků
  • přednost mají kvalitní a co nejméně zpracované potraviny
  • díky delší době nasycení se doporučují dvě až tři porce jídla denně

Za Low Carb stravování se považuje i situace, kdy se denně přijímá zhruba 100 až 150 gramů sacharidů z kvalitních komplexních zdrojů. To už je dostatečná porce pro zahrnutí zeleniny i menší porce příloh. Cílem totiž není sacharidy úplně vynechat, ale pouze omezit. Bílkoviny mají i nadále zůstat v hodnotách kolem jednoho až dvou gramů na tělesný kilogram. Energii, kterou nebudete dále získávat z většího množství sacharidů, naopak nahradíte "zdravými tuky".

Princip hubnutí je vždy stejný

Jestli se chcete pustit do Low Carb stravování s cílem zhubnout přebytečný tuk, nezapomínejte na nutnost určitého kalorického deficitu. Díky vyššímu obsahu tuků a dostatečné porci bílkovin nemusíte mít tak velké výkyvy krevního cukru. Na druhou stranu je důležité neubírat velké množství energie a na nový režim najíždět postupně. Pro dlouhodobě udržitelné a zdravě získané výsledky volte malý kalorický deficit, kdy vás nebude každý den trápit nesnesitelný hlad. Velmi důležitý je i dostatečný příjem vitaminů a minerálů.

Pro koho je Low Carb stravování vhodné?

Nízkosacharidové stravování se doporučuje hlavně u lidí s rizikem rozvoje cukrovky. Díky nižšímu příjmu cukrů může jít o vhodnou strategii, jak zvrátit špatné krevní hodnoty u prediabetu. Hodí se pro všechny, kdo raději upřednostní méně větších porcí jídla během dne. Podle nastavení kalorického příjmu je možné s Low Carb hubnout, ale i nabírat svalovou hmotu. Po naučení základních pravidel jde o oblíbený způsob stravování pro všechny, kteří nechtějí počítat kalorie, ale jíst zdravě s ohledem na udržování kondice.

Pozor na extrémy

Stejně jako u každého jiného stravovacího směru, i v případě Low Carb si dejte pozor na extrémy. Nedovolte, aby se vyvážený jídelníček proměnil v konzumaci stále stejných potravin. Stav ketózy, kdy má tělo málo energie z cukrů a volí štěpení tuků, navíc nemusí být pro všechny příznivý. Snažte se proto sacharidy úplně nevynechávat. Pozor si dávejte také na sklony k ortorexii, což je posedlost zdravým stravováním a odmítáním veškerých potravin, které do tohoto konceptu nezapadají.

Při snížení zdrojů sacharidů můžete mít problém také s dostatečným příjmem vlákniny, což může negativně ovlivnit trávení a vyprazdňování. Sledujte reakce svého těla a nenuťte se do nízkosacharidového stravování ve chvíli, kdy vám přináší více obtíží a komplikací než užitku.