Existují zdravá dochucovadla, s jejichž pomocí vykouzlíte výborné a zároveň zdravé jídlo. My jsme pro vás našli hned 5 složek, které by neměly chybět ve vaší kuchyni.
Nejzákladnější ingrediencí pro dochucování je sůl. V rámci zdravé výživy to s ní však nepřehánějte. Malé množství přidávejte ještě před zahájením vaření pro lepší spojení chutí. Nezapomínejte, že sůl najdete v nejrůznějších směsích koření nebo v sójové omáčce, tak si dejte pozor, ať to s ní nepřeháníte. Kromě slanosti si ale každý pokrm zaslouží i další chutě.
Bylinky
Každá bylinka má trochu jinou vůni a dodává speciální chuť. Skvělé jsou v sušené podobě, ve které vydrží dlouho bez péče. Maximální chuť a neodolatelnou vůni však nabídnou v čerstvém stavu. Vytipujte si, jaké druhy nejvíce používáte, a snažte se tyto bylinky pěstovat.
Pro slanou kuchyni: bazalka, bobkový list, fenykl, jalovec, kmín, koriandr, kopr, libeček, majoránka, nové koření, pepř, paprika, kurkuma, šalvěj, saturejka, tymián
Do sladkých jídel: anýz, badyán, hřebíček, kardamom, skořice, vanilka
Při používání bylinek se nebojte experimentovat. Kombinujte různé chutě a důvěřujte své intuici.
Lahůdkové droždí
S lahůdkovým droždím dokážete nahradit jemnou sýrovou chuť, protože připomíná parmazán. Lehce oříškové aroma se hodí k salátům, těstovinám, nákypům, polévkám, luštěninám a podobně. Výborně s ním ochutíte například pomazánky či dipy a dá se jíst i jen tak na chlebu.
Miso pasta
Fermentovaná pasta ze sójových bobů se využívá hlavně v japonské kuchyni. Díky své specifické chuti ale může ozvláštnit i celou řadu jiných pokrmů. Existují čtyři hlavní druhy a každý z nich se hodí pro jiné použití. Obecně se miso pasta hodí do polévek, k dušené zelenině, pro zvýraznění zálivky na salát, k tofu, do omáček nebo pomazánek a podobně.
Ocet
Pro lehké okyselení omáčky či polévky, do zálivek na saláty nebo do pomazánek se výborně hodí ocet. Kromě toho klasického existují i další druhy:
- jablečný – vyrábí se z jablek a má ostrou kyselou chuť
- kokosový – jemně kyselá chuť i vůně z fermentovaného kokosového nektaru
- rýžový – jemně nasládlá chuť z fermentované rýže, vhodné hlavně do sushi
- balsamico – tmavší hnědá barva a nakyslá chuť, hlavně pro zálivky do salátů
Aromatické potraviny
Pro lepší chuť jednotlivých pokrmů nezapomeňte mít ve spíži několik základních surovin:
- česnek
- křen
- zázvor
- citron
Se všemi uvedenými ingrediencemi ochutíte například salát a nejrůznější zeleninová jídla. Citron se zase skvěle hodí pro sladké recepty a dezerty. Má také konzervační účinky a například v marmeládě pomůže zachovat přirozenou svěží barvu ovoce.
Silně aromatické látky obsažené v těchto potravinách nejen pomůžou dochutit pokrm, ale mají i celou řadu pozitivních vlivů na lidské zdraví a imunitní systém. Nejlepší jsou ve své čerstvé podobě, ale například česnek či zázvor poslouží i v sušené formě.