Kofein

Kofein, ať už v kávě, energetických, nebo předtréninkových nápojích, může ovlivnit váš výkon. Z kofeinu můžete těžit nejen po ránu, ale také při fyzicky náročném výkonu. Zlepší výkon, dodá energii, sníží únavu a prodlouží vytrvalost. Dále pomáhá se spalováním kalorií, takže pokud je vaším cílem především zhubnout, doporučujeme zařadit kofeinový nápoj před výkonem.

Hudba

Ačkoli se to možná nezdá, hudba hraje významnou roli. Určitě znáte ten pocit, kdy slyšíte rytmickou a výbušnou hudbu, rázem se vám zlepší nálada a získáte více energie. Takto to funguje také u tréninku. Pokud tedy chcete být připraveni na fyzicky náročný výkon a získat energii a chuť ke cvičení, zkuste si zapnout svou oblíbenou hudbu. Volte vždy takovou, která je rytmická, výbušná a rozproudí vám krev v žilách. Pokud ještě nemáte žádný playlist, který by obsahoval podobné písně, inspirujte se na internetu.

Motivační video

Podobně jako hudba má také motivační proslov nebo video pozitivní vliv na energii a náladu. Takže se můžete motivovat i krátkým motivačním videem na YouTube. Stačí zadat do vyhledávání „motivation speech“ nebo něco podobného a vyjede vám seznam různých videí, která vás namotivují a připraví na výkon.

Nemusíte se však vybudit pouze motivačními proslovy, pomáhá také pustit si video ohledně cvičení nebo cestu nějakého sportovce. Uvidíte, že po zhlédnutí se vám bude chtít hned jít cvičit.

Rozehřátí

Jakmile si dáte kofeinový nápoj, naladíte se videem a ve sluchátkách vám hraje oblíbená hudba, je na řadě samotný výkon a trénink.

Nezapomeňte na důkladné rozehřátí, díky němuž prokrvíte svaly, rozproudíte krev a připravíte tělo na výkon.

A jak se kvalitně rozehřát? Stačí pár minut na páse, rychlejší chůze do kopce nebo běh. Použít můžete také švihadlo, zaskákat si nebo si dát rychlejší trénink celého těla. Při rozehřívání byste měli mít rychlejší tepovou frekvenci (120 až 160) a celý proces by neměl trvat déle než 10 minut.

Protažení

Po rozehřátí by mělo přijít na řadu protažení. Díky němu předcházíte možnému zranění, opět prokrvíte svaly a připravíte je na výkon, rozpohybujete šlachy, vazy a klouby.

Jak se správně protáhnout? Stačí pár minut protahovacích cviků. Inspirovat se můžete opět na internetu, například na YouTube, kde je spousta videí, jak se protáhnout. Výběr záleží také na tom, jaká aktivita vás čeká. Vždy nejvíce protahujte ten sval, který budete chtít zacílit při tréninku.