Umeocet

Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě fermentovaných švestiček umeboshi. K dostání ve zdravé výživě. Pokrm nejen okyselí, ale i osolí. Přidáte-li ho na závěr do polévek či omáček, skvěle dotáhne jejich chuť a tělu dodá cenné látky – vitamin C, vápník, železo, fosfor a enzymy – a posílí imunitu. Neutralizuje kyselé prostředí v organismu, pomáhá při překyselení žaludku, žaludečních nevolnostech, únavě i bolestech hlavy.

Gomasio

Je bohaté na železo a vitaminy skupiny B a vápník. Snadno je připravíte doma. Použít můžete bílý neloupaný nebo černý sezam. 16–18 lžiček sezamového semínka propláchněte v sítku pod tekoucí vodou. Pražte na suché rozpálené pánvi na mírném ohni, dokud nezačnou mírně skákat z pánve. Teplé nasypte do hmoždíře. Na pánvi krátce zahřejte i 1 lžičku nerafinované soli a vysypte k sezamu. Krouživými pohyby třete tak dlouho, až bude 80 % zrn rozetřených. V uzavřené sklenici v lednici vydrží 14 dní.

Sójová omáčka

Vzniká při fermentaci sóji, buď jako meziprodukt při výrobě miso pasty, nebo si připravuje zvlášť. Sójová omáčka je bohatá na kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny, vhodné cukry a má velké množství enzymů, vitaminů a minerálních látek. Aby měla všechny tyto pozitivní vlastnosti, musí být kvalitní. Doporučujeme Shoyu nebo Tamari, ty jsou nejen kořením, ale mají i význam pro výživu. Koupíte je ve zdravých výživách nebo v supermarketech ve zdravém oddělení.