Během focení reportáže o základech tenisu pro Kondici přišla řeč s trenérkou Hankou Strouhalovou i na téma dětí. Zeptala jsem se jí, kdy je možné zajít si na kurt zahrát i s vlastními dětmi. „Pokud ani vy sama nehrajete dobře, bude třeba tréninky na začátku oddělit. Dospělí i děti mají jiné potřeby,“ směje se mému nápadu a upozorňuje, že u dospělých je často nutné odstranit staré špatné návyky, zatímco dětem bez jakýchkoli znalostí se technika osvojuje snáze. Pokud s tenisem začnou pod vedením trenéra, nemají už pak problém se správným držením rakety, základními postoji nebo švihy.

Hanka dokonce doporučuje, aby rodiče při tréninzích na kurtu nebyli ani v roli diváků. Nejde ani tak o nervózní tatínky, kteří by měli potřebu komentovat dění na antuce, ale celkově o pozornost dítěte, které se s rodičem v zádech také chová jinak. „U malých dětí je možné dva tři tréninky zůstat poblíž, dokud si dítě trenéra ‚neosahá‘, ale pak rodiče posílám na kávu,“ doporučuje zkušená trenérka.

Vzpomíná i na jednu svou svěřenkyni, která při tréninzích zarytě mlčela a tvářila se podivně. „Nakonec jsem se zeptala maminky, zda je všechno v pořádku. Odpověděla mi překvapeně, že se dcera na tenis moc těší a tréninky ji baví. Když jsme se potom bavily dále, ukázalo se, že holčička chodí na závodní aerobic a má velmi přísnou trenérku. Na tenise pak může vypnout a soustředit se jen na hru.“ Po čase se prý malá slečna i rozpovídala a tréninky začaly být fajn.

Individuální sport a soukromé lekce mohou celkově sednout i dětem, které v běžných pohybových kroužcích příliš neexcelují. Hlavně umělecky založeným a introvertním školákům nemusí prostředí velké skupiny a spousty podnětů od trenérů sednout. „To, že má dítě trenéra plně k dispozici, mu dává prostor se uvolnit, nesoupeřit o pozornost, nesrovnávat se s ostatními,“ naráží Hanka i na problém méně šikovných dětí, které si časem začnou uvědomovat, že za ostatními zaostávají, což je může od pohybu odvádět. Přitom i podle fyzioterapeuta Tomáše Hrubého, čím je dítě nešikovnější, tím více pohyb potřebuje – kromě lepší kondice získá i přesnější pohyby, prostorový odhad i určitou psychickou vzpruhu. V budoucnu pak bude méně náchylné ke zraněním a bude lépe zvládat stres a běžnou každodenní zátěž.

Tenis se také dobře doplňuje s týmovými sporty, ideálně s basketem. „Při obou hrách je váha těla přenesená na špičky, ale celkové pohyby se liší, takže se trénink dobře doplňuje,“ vysvětluje trenérka a hráčka, která na kurtech trávila všechen volný čas už od dětství. Mnoho malých tenistů chodí také na fotbal. I to je dobré, protože dítě učí fungovat v kolektivu a zlepšuje jeho celkovou fyzičku. Rodiče by měli hledat především rovnováhu – týmové a individuální sporty, ale i duchovní zájmy a pohyb. Jednou z výhod tenisu je i to, že při něm nehrozí tolik zranění ani těm méně šikovným.

Zdroj: Kondice.cz