Jak probiotika fungují?

Přátelské probiotické bakterie žijí v trávicím traktu – nejméně se jich vyskytuje v žaludku, nejvíce v tlustém střevě. Jsou důležitou součástí při rozkládání potravy a vstřebávání potřebných živin. Další užitečnou funkci zastávají při držení patogenních bakterií na uzdě (patogenita je schopnost mikrobů vyvolat onemocnění), a tím podporují imunitní systém. Přispívají k tvorbě aktivního vitamínu K, který je důležitý pro správnou srážlivost krve.

Kdy a jak se probiotika užívají?

Rovnováhu střevní mikroflóry může narušit nezdravý životní styl, dlouhodobý stres, nedostatek spánku, nadměrné pití alkoholu nebo průjmové onemocnění. Probiotika se doporučují hlavně při užívání antibiotik, která zabraňují růstu škodlivých bakterií, ale zároveň ničí i ty prospěšné. Příhodné je probiotika doplnit prebiotiky – to je druh vlákniny, který je pro člověka nestravitelný, a proto projde trávicím traktem až do tlustého střeva, kde si na něm pochutnají právě probiotika. Najdeme je v česneku, chřestu, cibuli a v luštěninách. Probiotika je vhodné užívat i preventivně nebo jako doplňkovou léčbu při:

  • plísňovém onemocnění pokožky,
  • ekzému,
  • oslabeném imunitním systému,
  • zánětlivých a autoimunitních onemocněních střev,
  • alergiích a intoleranci na laktózu,
  • špatné funkci jater, žlučníku a slinivky,
  • těhotenství a kojení.

Na co si dát pozor?

Probiotika mohou užívat děti, dorostenci, lidé ve středním věku i staří lidé. Proto je dobré věnovat pozornost tomu, komu je konkrétní výrobek určen, každý doplněk stravy totiž může obsahovat jiné poměry jednotlivých probiotických kultur. Je důležité dodržovat přesný návod na obalu produktu, jelikož máme tu čest s živými organismy, které jsou nejvíce prospěšné za určitých podmínek. Probiotika začnou ve střevech působit vcelku rychle, ale k dosažení optimálních výsledků se doporučuje brát je minimálně dva měsíce.