Práce z domova má řadu nesporných výhod

Ukazuje se, že Češi jsou schopni odvádět dobré pracovní výsledky i ze svého obývacího pokoje, a řada z nich si práci z domu chválí. Proč je home office tak oblíbený?

  • Nemusíte nikam dojíždět, takže ušetříte čas.
  • Máte-li děti, snáz zkoordinujete péči o ně a plnění pracovních úkolů.
  • Nikdo vás při práci nevyrušuje jako v kanceláři, takže se na úkoly lépe koncentrujete.
  • Čas si organizujete podle sebe.

Vaše pracovní místo by mělo odpovídat tomu v kanceláři

Abyste mohli pracovat efektivně, je potřeba dodržet několik věcí.

  • Chovejte se tak, jako byste šli do kanceláře. Oblékněte se a nezapomínejte na ranní hygienu.
  • Vybavte si své pracovní místo kvalitními pomůckami. Dobrý notebook by měl být samozřejmostí. Stejně tak ergonomická kancelářská židle nebo stabilní a prostorný stůl.
  • Nastavte si pracovní dobu od–do a od práce neodbíhejte.

Dlouhotrvající neosobní videohovory zvyšují stres

Práce z domova je skvělým řešením pro řadu lidí. Ale přestože je často efektivnější než v kanceláři, má svá úskalí. Uvědomte si, že pokud pracujete z domova, jste izolovaní a jen tak se neotočíte na kolegu sedícího vedle u stolu ani nepoklábosíte s lidmi z jiného oddělení ve společné kuchyňce. Telefonování se sice zdá být náhradním řešením, ale i to je v podstatě neosobní. Podle odborníků jsou navíc dlouhotrvající videohovory extrémně stresující. Stojí za tím nepřirozeně dlouhá simulace blízkého očního kontaktu, omezení pohybu, konstantní sledování sebe samého i mentální vypětí z pozorování ostatních účastníků videohovoru.

Oblékněte se, jako kdybyste se chystali do kanceláře

Ráno se chovejte, jako kdybyste šli mezi lidi. Nezůstávejte celý den v pyžamu, s nevyčištěnými zuby a s notebookem na klíně zalezlí v posteli až do konce pracovní doby. První týden se to může zdát být super, ale z dlouhodobého hlediska přijde frustrace, psychické vyčerpání, stereotyp, začne se stírat čas, který trávíte prací a který odpočinkem, a podepíše se to na vaší náladě.

Dejte si pozor na syndrom vyhoření, může se týkat i vás

Dodržujte konec pracovní doby. Jakmile máte padla, zavřete notebook. Pokud budete míchat práci a osobní život, může se stát, že vás potká syndrom vyhoření, což není nic jiného než stav chronického stresu, který vede k celkovému vyčerpání, cynismu a pocitům méněcennosti či k depresím. Výjimkou nejsou ani reakce na fyzické rovině, jako jsou bolesti hlavy, problémy se spánkem, potíže s vyprazdňováním nebo trávením. Takový člověk nejen že ztrácí motivaci pracovat, ale syndrom vyhoření ho zasáhne i v osobním životě. Většinou je pak nutné vyhledat odborníka z řad psychoterapeutů.