Kvalita na prvním místě

Zahradní nábytek není záležitostí jediné sezóny – nebo většinou alespoň nechceme, aby jí byl. Proto je třeba vybírat skutečně kvalitní provedení. Nábytek by měl být bytelný a stabilní a neméně důležité je potom i pohodlí při sezení. Při nákupu si prohlédněte kování a zaměřte se i na pevnost spojů.

Jaký materiál zvolit?

S kvalitním provedením potom úzce souvisí i použitý materiál. Ve světě zahradního nabídku se s oblibou využívá dřevo, plast i kov. Každý materiál přináší jisté výhody, ale také nevýhody. Už tady záleží na tom, jaké máte s nábytkem úmysly. Pokud ho chcete využít jen pro příležitostné posezení, třeba i v různých koutech zahrady, bude lepší volbou lehký a snadno přenosný nábytek. V opačném případě bude vhodné najít dostatečně odolný, bytelný nábytek, který něco vydrží. Při nákupu nábytku je ale třeba počítat i s jeho uskladněním přes zimu. Pokud tedy v garáži, zahradním domku nebo technické místnosti řešíte každý centimetr místa, vyberte si raději skladnější nábytek.

Dřevo

Milovníci přírodních materiálů se jako první jistě poohlédnou po dřevěném nábytku. Ten je k dispozici v mnoha různých variantách. Zvolené dřevo přitom neurčuje pouze vzhled nábytku, ale také jeho vlastnosti. Z měkkého dřeva, jako je smrk nebo borovice, se vyrábí levný, avšak méně odolný nábytek. Dražší a trvanlivější alternativu potom představuje nábytek z teakového nebo jiného exotického dřeva. Právě teak je oblíbený pro svou vysokou odolnost – neuškodí mu vlhkost ani nejrůznější rozmary počasí. Nezapomínejte ale na pravidelnou údržbu. Dřevěný nábytek ocení pravidelné přebroušení (někdy stačí vzít jen hrubší kartáč) a nátěr konzervačním olejem.

Plast

Plastový nábytek už na zahradě dávno nepůsobí jako „pěst na oko“ a nepraská při první příležitosti. Moderní nábytek z plastu nejenže dobře vypadá, ale také hodně vydrží. Hitem poslední doby je umělý ratan, který je na první pohled podobný své přírodní předloze. Umělá vlákna doplňují hliníkovou konstrukci, díky čemuž vzniká lehký, ale dostatečně stabilní a odolný nábytek. Kromě umělého ratanu existují samozřejmě i další typy plastového nábytku, jehož největší výhodou je kromě nízké váhy a odolnosti také jednoduchá údržba.

Kov

Posledním materiálem, který zmíníme, je kov, protože i ten má ve světě zahradního nábytku své nenahraditelné místo. Často se setkáte s nábytkem ze slitiny hliníku a mědi (takzvaný dural), někdy ovšem výrobci sáhnou i po oceli nebo jiných kovech. Výhodami jsou dostatečně velká stabilita a nosnost nábytku, stejně jako odolnost vůči povětrnostním vlivům nebo poměrně snadná údržba. Aby kovový nábytek působil „jemněji“, používá se často také v kombinaci se dřevem nebo různými výplety – a samozřejmě i s látkovými podsedáky, které se postarají o vaše pohodlí. Polštáře a jiné polstrování jsou potom vhodné umístit i před opěradlo, protože jinak byste mohli odcházet s nábytkovým vzorem vytlačeným do zad. Zvláště pokud se rozhodnete shodit tričko a načerpat trochu vitamínu D ze sluníčka.