Našim předkům skutečně nezbývalo nic jiného, než se pohybovat bosky, neboť žádnou obuv neměli. Také první z vynalezených bot zhruba před čtyřiceti tisíci let měly sloužit výhradně jako ochrana plosek nohou před poraněními způsobenými povrchem, po kterém se lidé pohybovali.
Pro běžnou populaci bosoběh znovu zpopularizovala známá kniha Born to run od Christophera McDougalla. Nejsou to ovšem jen ‚nejzdravější a nejšťastnější běžci’ z indiánského kmene Tarahumarů, kteří bosému běhu blahořečí. Našli bychom i několik elitních sportovců, kteří na ně nedají dopustit.
Rozhodně vás nechceme nabádat k tomu, abyste svou tlumenou obuv pohřbili na dně botníku a začali bosky trénovat na maraton. Prostě svým chodidlům zkuste dopřát nový impuls. Hlavně zvolna a trpělivě. Nejprve začněte chůzí. Chodidla potřebují čas, aby si zvykla na nové vjemy a neomezený prostor pohybu.
Pro začátek můžete čas od času své běhání zakončit pěti až deseti minutami lehkého pomalého klusu bosky po trávě. Ostatně to je skvělý doplněk a rozptýlení pro všechny bez ohledu, jestli se později chystáte tlumení odložit (víceméně) docela. Dovolíte tak chodidlům přirozeně a aktivněji pracovat, zapojí se svaly a šlachy, které se běžně (tolik) nezapojují.
Pozor, technika běhu je v barefootové obuvi poněkud odlišná. Soustřeďte se na vzpřímené držení těla. Došlap se pak odehrává na přednoží, nikoliv na patu.

Ani ponožky, ani boty

Čím začít? Vyzkoušejte Skinners 2.0 (stojí 1350 Kč). Nejsou to ponožky, ale nejsou to ani boty, ale je to zajímavá alternativa.
Nazouvají se pohodlně jako ponožka, ale 3 mm tenká podrážka je vyztužená velmi odolným švédským polymerem, který je do pleteniny zapuštěn bez použití lepidel a švů. Na omak trochu připomíná tartan.
V ruce můžete skinnersky stočit a ohýbat do všech stran (takže jsou velmi skladné). To je důkazem jejich flexibility – přizpůsobí se tvaru chodidla, obejmou ho a současně v nich má noha vyšší pohyblivost. Ta je stejně tak dána prostornou špičkou, kdy prsty mohou naplno a přirozeně pracovat.
Co se běhu týče, lze je doporučit spíš těm zkušenějším, kteří již mají posílené patřičné svaly a šlachy chodidel a neomezují je výraznější zdravotní či technické problémy. Jako doma budou při kratších bězích na měkkých lesních pěšinách, kde nehrozí tvrdé dopady. Při redakčním testu nášlap tu na kamen, tu na kořen, výrazně nebolel, naopak je to příjemný stimul pro chodidlo.
Co platí pro bosoběh obecně – nedošlapovat na patu! A Skinners jakoby nutí odvalovat správně. Zima v nich není ani za chladnějšího počasí (v tom případě doporučujeme vzít si ještě ponožku). Jen proběhnutí velkou kaluží nezůstalo suché.
A pokud si na běhání ve Skinners netroufáte, chodidla vám poděkují i při cvičení. Vyzkoušet je můžete také při řízení auta, na procházky, ale i na lehké výklusy v trávě.