Během týdenní plavby na motorové lodi po Holandsku jsem z paluby sledovala, jak si manželské páry odpoledne na terase svých domů či hausbótů čtou noviny (málokdo prý v práci zůstává přesčas, s koncem pracovní doby se zavírá počítač a odchází se), ženy se opalují poté, co děti vypustily do školy (většina Holanďanek prý pracuje na poloviční úvazek), a s vařením to také nepřehánějí – v supermarketech největší část polic zabírají polotovary (od naložených mas přes naškrábané brambory až po hotové saláty i celá jídla). „Oni si život užívají, my se pořád za něčím ženeme,“ okomentoval to Daniel Hagen, majitel cestovní kanceláře Holandsko na lodi.

A tak jsem to tam zkusila podobně. Seděla na přídi, koukala do krajiny, dětem ukázala Coffee shop, kde se prodává marihuana, i Red light district v Amsterdamu, tam zase kvete nejstarší řemeslo světa. Do práce vzkázala, že vše vyřešíme až příští pondělí, a z knížky, kterou jsem vezla s sebou, stěží přečetla dvacet stránek. Nešla jsem běhat, a co se týče mé oblíbené cyklistiky, pouze jsem obdivovala silniční kola, která nás po břehu předjížděla.

Od návratu z Holandska přemýšlím, co dělám špatně. Možná to znáte taky. Když je k večeři jen chleba s „něčím“ nebo o víkendu holandský řízek, který jsem neuplácala sama, ale koupila už ochucené maso v supermarketu, mám výčitky svědomí, protože není nad domácí stravu. Ale je to každý den nutné? Možná bychom měli trochu zpomalit, alespoň v létě, a myslet více na sebe.

Spoustu tipů, jak si užít léto, najdete v časopisu Kondice, který je právě teď na stáncích. Zkuste třeba vyzkoušet nový sport (my se pustili do veslování) nebo si zacvičit, ať už jógu pro horké léto, nebo se nechejte inspirovat Lucií Minářovou na venkovní posilování. Až si půjdete zaběhat, soustřeďte se na svou kadenci a naučte se vyladit vlasy i v parném létě.