Na této túře pocitově pojedete z 50 procent trasy podél vody. Buď podél břehu řek Gail či Drávy (Drau), nebo kolem jednoho z deseti největších korutanských jezer, která nabízejí mnoho možností ke koupání. Pokud chcete v sedle kola poznat všech pět korutanských jezerních oblastí a ujet 340 kilometrů, raději si na to vyhraďte celý týden.

Túra má podobu ležaté osmičky, a proto můžete absolvovat její západní nebo východní část také jednotlivě. Start a cíl se nachází ve Villachu, což je geografické centrum Korutan. Nejprve pojedete k jezeru Ossiacher See, které obkroužíte proti směru hodinových ručiček. Trasa vás dál zavede podél jezer Afritzer See a Feldsee k severnímu břehu Millstätter See.

Přes Millstatt a Seeboden sjedete nedaleko Spittalu do údolí řeky Drávy a odsud máte dvě možnosti – buď pokračujete několik kilometrů proti proudu řeky směrem na Greifenburg a poté odbočíte k jezeru Weissensee, nebo se vydáte po proudu po známé Drávské cyklostezce (Drauradweg) směrem na Stockenboi a dojedete k východnímu břehu malebného jezera Weissensee.

Odtud můžete jet dál pouze lodí. Kola naložíte na přívoz a u přístavní hráze v Ronacherfels je znovu vyložíte. Na západním břehu Weissensee na vás v pohoří Gailtaler Alpen čeká krátké prudké stoupání do výšky 1 074 metrů. Za odměnu pak ale jedete asi 60 kilometrů z kopce. Trasa vás zavede přes Hermagor po překrásné Gailtalské cyklostezce k jezeru Pressegger See a dále na úpatí majestátního vrcholu Dobratsch směrem k Villachu.

Přes Finkenstein dojedete k Faaker See, na jehož východním břehu vede cesta přes Egg do letoviska Velden am Wörthersee. Ze severní strany jezera se dostanete do korutanského hlavního města Klagenfurtu a dále směrem na východ do obce Sankt Kanzian am Klopeiner See. Posledních 80 kilometrů vede převážně podél řeky Drávy. Na Drávské cyklostezce si vychutnáte pohodovou jízdu hezkým údolím Rosental a na zpáteční cestě do Villachu si prohlédnete okolní skály, hrady a přehrady.

Příroda byla ke Korutanům ležícím na prosluněném jihu Rakouska štědrá. Uprostřed Alp čeká několik čistých prohřátých jezer ke koupání. Najdete tu i hory, které sahají od impozantních třítisícovek v národním parku Vysoké Taury až po oblé kopce pohoří Nockberge. Z jejich vrcholků si prohlédnete zemi, která se vyznačuje kulturní pestrostí alpsko-jadranského prostoru, mírným a slunečným podnebím na jižní straně Alp a lidmi, kteří vyzařují radost, upřímnost a pořádnou porci chuti do života. Korutany jsou nejvodnatější spolkovou zemí Rakouska. Najdete v nich 200 jezer, 8000 kilometrů řek, 60 léčivých pramenů a 43 ledovců.