Kvalitní obuv je základ

Kvalitní obuv je snad to jediné, co k běhu skutečně potřebujete. Běžecké boty bychom v první řadě měli vybírat podle toho, v jakém terénu se budeme pohybovat. Je totiž poměrně velký rozdíl v botách vhodných pro běhání na asfaltovém povrchu a na travnaté cestě. Zohledňujeme také techniku došlapu. S tou si mnozí laici a začátečníci lámou hlavu, nicméně zkušený personál v obchodě se sportovní obuví vám jistě poradí i s tímto bodem.

Obuv by měla být dobře prodyšná, měkká a lehká. Podrážka musí tlumit nárazy. Na asfaltových cestách je nutné vybírat modely s vysokým tlumením, pro běh na travnatém povrchu stačí tlumení nízké; svoji roli hraje také tělesná hmotnost nebo stav kloubů běžce. V neposlední řadě je to pak celkový vzhled bot, který rozhodne o finálním výběru.

Pořiďte si nový outfit

Tím samozřejmě nemyslíme, abyste se na běhání lépe „vyparádili“. Samozřejmě, slušivé oblečení může být jistou formou motivace, ovšem mnohem důležitější je jeho funkce. Při nákupu tedy sáhneme po funkčních materiálech, skvělé je například oblečení s obsahem vlny Merino, která má termoregulační schopnost, je prodyšná a jako bonus je přirozeně antibakteriální.

K běhu je dobré se vybavit také kvalitními legínami. Tepláky se širokými nohavicemi mohou být nepříjemné a obepnuté legíny z vhodného materiálu jsou skvělé i do chladnějšího počasí. Pánové je jistě ocení také, i když si přes ně ještě s oblibou oblékají běžecké šortky.

A když jsme u toho chladnějšího počasí, neměla by chybět ani prodyšná funkční mikina, při skutečně nižších teplotách pak nezapomínáme ani na ochranu krku, uší a rukou – nákrčník, tenčí rukavice a čelenka či čepice by se v běžecké výbavě měly objevit také.

Technické vychytávky pro běžce

I když k běhání tyto věci nutně nejsou potřeba, jedná se zkrátka o skvělé věci, které dokážou zlepšit výkon nebo prožitek ze samotného běhu. Zmínit můžeme například bezdrátová sluchátka, u kterých nepřekáží kabel, různé držáky na mobilní telefon na paži či běžecké aplikace, které samy spočítají kilometry, rychlost i spálené kalorie. Pro zaznamenání údajů o běhu jsou skvělé také chytré hodinky a náramky.

Mezi různé vychytávky, kterými můžete vášnivé běžce klidně obdarovat, patří také například běžecká čelovka, běžecký opasek, který bezpečně uschová klíče nebo mobil, různá závaží na ruce i nohy, bezpečností LED pásky pro běh po tmě a podobně.

Odpočinek po výkonu

A aby sport opravdu bavil a nebyla to jen dřina, je dobré jednotlivé tréninky prokládat dostatečným odpočinkem. Pro rychlejší regeneraci svalů je skvělá například terapie červeným světlem, případné také sauna nebo masáže. Obnovu svalů po zátěži podpoříme také dodržováním pitného režimu, lehkým strečinkem, kompresními kompenzačními pomůckami, návštěvou kryosauny, jógou, vhodným složením jídelníčku, a samozřejmě dostatkem spánku.