Dehydratace aneb hrozba pro malé i velké

Dehydratace je stav, ve kterém naše tělo ztrácí více tekutin, než kolik jich přijímá. A jelikož je lidské tělo tvořeno z cca 60 % právě vodou, může být její nedostatek velice nebezpečný a v extrémních případech až život ohrožující. Riskantní je krátkodobá i dlouhodbá dehydratace, čím déle je však organismus vystaven nedostatku tekutin, tím více se pravděpodobnost zdravotních problémů zvyšuje.

Krátkodobá dehydratace se projevuje méně až středně vážnými příznaky, mezi které se řadí zvýšená žízeň, únava, sucho v puse či ospalost. Tyto příznaky v drtivé většině případů odezní ve chvíli, kdy tělu dopřejete dostatek tekutin (příp. doplníte elektrolyty) a mohou být vyřešeny i bez lékařské pomoci v pohodlí domova. Pokud se však v této situaci vyskytnete a ani po doplnění tekutin a elektrolytů příznaky neodezní, vyhledejte pro jistotu lékařskou pomoc.

Déle trvající dehydratace může mít vážné příznaky a neméně vážné důsledky. Projevuje se extrémní žízní, absencí pocení, nízkým krevním tlakem, zrychleným dýcháním a zvýšeným tepem. Vyskytnout se mohou i zapadlé oči či znatelně vysušená pokožka. Jasným příznakem je pak tmavá moč, která může zapáchat více než obvykle, vzhledem k vyšší koncentraci odpadních látek.

Zvláštní pozornost je nezbytné věnovat hydrataci u novorozenců a malých dětí, které jsou k ní ještě náchylnější.

Kolik tekutin vypít a jak zjistit, zda mi hrozí dehydratace?

Vhodné množství tekutin, které by měl člověk za den vypít, se odvíjí od věku, pohlaví, fyzické aktivity i okolních vlivů. Obecně je jako optimální denní příjem doporučováno zhruba 3 litry vody pro dospělého muže a 2,2 litrů vody pro dospělou ženu. Do tohoto množství se započítává i voda obsažená v jídle. Pokud jste tedy milovníci polévek nebo smoothie, máte napůl vyhráno!

Dehydratace však nemusí být vždy provázena nepříjemnými příznaky a může být i poměrně nenápadná. Pro rychlou orientaci, zda pijete dostatek vody, může sloužit jednoduchý samotest, který poskytuje U.S. Army Public Health Command (Velitelství veřejného zdravotnictví americké armády) pro své členy armády.

Jak a čím podpořit hydrataci?

Pití čisté vody, která obzvlášť pro malé děti nebo milovníky sladkých nápojů nemusí být chuťově atraktivní, není jedinou možností, jak dosáhnout optimální hydratace. Uměle doslazené či dochucované nápoje jsou tekutiny, kterým bychom se měli spíše vyhnout. Existují však přirozeně sladké a aromatické nápoje, které mohou být pro naše zdraví prospěšné.

Jedním z těchto nápojů je kokosová voda, která je ideálním zdrojem hydratace. Její chuť je přirozeně sladká a osvěžující díky přírodním kokosovým cukrům, které se v ní vyskytují. Kokosová voda obsahuje vysoké množství minerálů a antioxidantů. Bohatá je především na draslík, sodík, fosfor a hořčík. To z ní dělá unikátní přírodní iontový nápoj, který hydrataci podpoří a doplní elektrolyty, k jejichž nerovnováze může při nedostatečném příjmu tekutin dojít.

Kokosovou vodu nabízí česká firma Wild & Coco v podobě malé lahvičky, velké lahve, pětilitrového rodinného balení nebo malé lahvičky s příchutí cold-brew kávy. Aby potěšili mlsné jazýčky malých i velkých milovníků tohoto nápoje, zařadili navíc do stávající nabídky 3 nové příchutě kokosové vody.

Při objednávce nad 1500 Kč zadejte promokód: JOGAKONDICE a dostanete tři ochucené kokosové vody jako dárek zdarma.

www.wildandcoco.com