Zjistěte, zda dítě nemá alergii na dezinfekci. U malých dětí se tetanu bát nemusíte, u starších zkontrolujte očkovací průkaz.

Pokud přiběhne, že spadlo z kola, a rána nekrvácí a není ani nijak zhmožděná, vystačíte si obvykle s peroxidem vodíku. Tím vydezinfikujte ránu i její okolí. Ostatními přípravky (jako je třeba Septonex nebo Betadine, případně další) čistěte pouze okolí rány, do zranění ale už nic nelejte. Má-li vaše dítě sklony k alergiím, je vždy dobré vědět, jestli se přecitlivělost neprojevuje také na zvolené dezinfekční přípravky; ve chvíli, kdy řešíte zranění, už je ale obvykle pozdě. Má-li dítě v ráně škváru, vydezinfikujte peroxidem a pak z odřeniny nečistotu vyberte pomocí pinzety. Lékaři doporučují také kartáček, záleží ale na vaší šikovnosti a také, kolik toho poraněné dítě snese. Pokud je škvára hluboko a vy si na ošetření netroufáte, obraťte se raději na lékaře. Pokud to chcete udělat sami, nezapomeňte po odstranění špíny ránu opět vydezinfikovat.

Chcete-li zabránit tvorbě nepříjemných strupů, vyzkoušejte moderní metodu hojení ran pomocí přípravku HemaGel. Udržuje místo zdravě vlhké, takže při hojení nesvědí. Jen je třeba gelem ošetřené místo zakrýt nesavým materiálem, aby si ho dítě nesetřelo. Původně byl vyvinut na popáleniny, takže jej můžete použít i na ně. U malých dětí nemusíte mít strach, že by se jim do zranění dostala třeba hlína a ony by se nakazily tetanem. Jsou-li naočkované, ochrání je dnešní moderní vakcína spolehlivě na dlouho, minimálně na patnáct let. U poškrábaných dospívajících raději s lékařem zkontrolujte očkovací průkaz, zda a kdy došlo k přeočkování.

Kdy je čas vyhledat lékaře?

1. Když se rána dlouho nehojí, bolí a hnisá a její okolí je nateklé, jděte k lékaři. Tím spíš, když stoupne horečka a zduří uzliny v tříslech, podpaží a na krku. Znamená to, že do rány se dostaly bakterie. Pak jednejte rychle!

2. Velké zhmožděniny mohou skrývat zlomeninu nebo poranění kloubů, jsou–li podkožní výrony krve masivní a bolestivé, intenzivně je chlaďte a také raději nechte zkontrolovat lékařem.

3. Kousnutí od hmyzu sice bolí, ale když je budete chladit pomocí obkladů, bolest brzy přejde. Sledujte, zda se u dítěte nerozvíjí alergie. Nejprve to bývají otoky, později se přidávají potíže s dýcháním. To už byste měli volat záchranku.