Byť hraje všemi barvami a láká svou originalitou, běžecké oblečení se vyplatí nevybírat pouze očima. Hlavní roli by měla hrát jeho funkčnost v čele s odvodem potu od těla a ochranou proti rozmarům počasí. Díky správně poskládanému outfitu se budete nejen lépe cítit, dokonce jím můžete podpořit svůj výkon. Není nic horšího než se při běhu přehřívat.

„Základem každého sportovního outfitu jsou vhodně zvolené vrstvy oblečení dle individuálních potřeb sportovce a podmínek, ve kterých aktivitu provozuje,“ potvrzuje Gabriela Viktorinová, produktová manažerka společnosti Vavrys, která je distributorem mimo jiné značek Craft a Inov-8.

Právě oblíbená značka Craft prosazuje takzvaný princip 1-2-3, tedy systém oblékání ve třech na sebe navazujících vrstvách, které tvoří funkční řetězec. Nejedná se o žádný marketingový trik, trojice svršků je výsledkem dlouholetého testování. Nadšenci z Craftu jsou přitom již od roku 1977 aktivně zapojeni do výzkumu a vývoje ventilačních a transportních schopností různých materiálů.

První vrstva je základ

Téma správného vrstvení je mezi sportovci i amatérskou veřejností evergreenem. „Není se čemu divit, vývoj technologií a materiálů je dynamický a na trhu se neustále objevují nové, pokročilejší řady funkčního prádla a sportovního oblečení. Nicméně princip zůstává stejný,“ uvádí Gabriela Viktorinová.

Nedá se úplně říct, která část oděvu je nejdůležitější, protože každá plní svou nezastupitelnou funkci. Za základ systému vrstvení je nicméně považována vrstva první. „Vhodné funkční prádlo odvádí efektivně pot od pokožky na vnější stranu, odkud je buď odpařován do okolí, nebo předáván do další vrstvy. Udržuje tedy sportovce v suchu a reguluje jeho teplotu. Proto by správně zvolená první vrstva neměla nikdy chybět,“ popisuje Viktorinová.

Skvělou volbou je přiléhavé triko ze syntetického vlákna, které kromě toho, že má schopnost účinně transportovat pot, rychle schne. Když se zapotíte, nebude vás nežádoucím způsobem chladit. S ohledem na venkovní teplotu či typ tréninku pak volíme gramáž materiálu – nižší se hodí pro aktivnější pohyb, jako je tempový či intervalový běh a výběhy kopců, nebo do teplejšího počasí. Na dlouhé pomalé běhy, na podzim a v zimě oceníte gramáž vyšší.

Mějte na paměti, že pokud sáhnete po nevhodné první vrstvě, ve které vám bude teplo, nezachrání vás ani sebelepší svrchní vrstva a outfit nebude fungovat jako celek.

Ošemetné jaro

Druhá vrstva má za úkol tepelně izolovat a odvádět pot z první vrstvy. Nejčastěji se tu uplatňují mikiny nebo vesty, případně ještě další triko. Funkcí třetí – ochranné – vrstvy je chránit před nepřízní počasí. Musí se v ní snoubit nepromokavost s prodyšností tak, aby se vlhkost vyprodukovaná tělem mohla odpařovat ven. Důležitá je odolnost proti větru. Ideální jsou lehké větrovky, které neprofouknou, a náročnější membránové oblečení.

Nastupující jarní počasí a stoupající rtuť na teploměru zpravidla znamená, že můžeme vrstvy pomalu odkládat a často si vystačíme jen se dvěma. „Nicméně vrstvení v jarním období může být ošemetné stejně jako jarní počasí. Je třeba brát v úvahu povětrnostní podmínky nebo četnost srážek, které nám mohou zásadně ovlivnit pocitovou teplotu,“ upozorňuje Gabriela Viktorinová.

Zatímco rána mohou být ještě dost chladná, odpoledne se můžeme těšit z hřejivých slunečních paprsků. V praxi to znamená, že bude-li kolem pěti stupňů s mírným vánkem, užijete lehké triko s dlouhým rukávem a na něj bundu s ochranou proti větru, k tomu dlouhé kalhoty. Ale pokud teploty vyšplhají přes deset, už lze dlouhý rukáv doplnit jen krátkým a kalhoty můžeme zkrátit na tříčtvrteční.

Berte to ovšem jen jako příklad. Běžecké oblékání a stejně tak vrstvení je záležitostí individuální. Vedle počasí a druhu tréninku záleží i na tom, jak moc jste zimomřiví. Viktorinová připomíná známou orien tační pomůcku: „Oblečte se tak, jako by bylo venku o deset stupňů tepleji. Před zahájením aktivity budete sice cítit chlad, ale uvidíte, že se brzy zahřejete a dosáhnete tepelného komfortu.“

Však také jednou z nejčastějších chyb je nadměrné vrstvení, kdy se sportující obávají, aby jim nebyla zima nebo aby při pohybu neprochladli, a často volí více vrstev oblečení, než je třeba. Stejně tak se chybuje ve špatné volbě materiálů. Zkrátka a dobře na bavlnu, která může být příjemná na běžné nošení, při běhu zapomeňte. „Bavlněné prádlo má excelentní sací vlastnosti. V praxi to bude znamenat, že pot, který je odveden od pokožky, se absorbuje do bavlněného vlákna a způsobí sportovci nekomfort, jelikož ho bude chladit,“ upozorňuje odbornice.

Zdroj:

časopis Kondice