Jaké jsou nejčastější běžecké chyby, jak při běhu dýchat, lze běhat nalačno nebo jak posílit střed těla? Na to vše odpovídá nová běžecká příručka s názvem 112 běžeckých tipů. Po příručce Prostě běž! z roku 2016 a kuchařce Prostě jez! se jedná o třetí společný počin autorů.

Spolu s nimi se na knize podílely další odbornice z řad běžkyň – fyzioterapeutka Eva Latislavová je garantkou zdravotní části, trenérka Tereza Bartošová zájemcům nastíní, jak správně cvičit, a výživová odbornice Kateřina Lála poradí, jak se při běhu stravovat, aby to mělo pozitivní efekt na výkon i regeneraci. Kožušník s Fryšarovou pak popisují běžeckou část. „Dali jsme dohromady čtyři krát osmadvacet nejčastějších dotazů, kterým pravidelně nejen od našich běžkyň a běžců čelím, a přinášíme na ně propracované a hlavně odborné odpovědi,“ říká Eda Kožušník s tím, že lidé nejčastěji řeší, jak prostřednictvím běhu (a úpravy jídelníčku) zhubnout. Na druhém místě je výběr běžeckého vybavení. Začátečníky pak zajímá, jak se vyvarovat zranění a zbavit se různých bolístek.

Eda Kožušník je tvůrcem projektu Prostě běž!, kterému se během sedmi let podařilo zvednout z gauče více než 30 tisíc nadšenců, kteří se i nadále vzájemně motivují. Proto ani tentokrát v jeho publikaci nechybí desítka inspirativních příběhů lidí, jimž běhání od základů změnilo život. Ať už jde o shozené kilogramy, boj s nemocí, nabytí sebevědomí, nebo získání nových přátel. A o svůj příběh se podělila i olympionička a tvář partnerské NN Životní pojišťovny Marcela Joglová. Také jí běh obrátil život vzhůru nohama, jak sama popisuje. „Cítím, jak jsem za těch pár let vyrostla – nejen běžecky, ale i jako osobnost,“ uvádí v nové knížce 112 běžeckých tipů Joglová, která platí za vzor nejedneho hobby běžce.