Základní meditační techniky

Nedá se jednoznačně říct, že by byla jedna nejúčinnější meditační technika. Vždy záleží na momentálním rozpoložení a situaci, ve které se nacházíme. Obecně se doporučuje vyzkoušet více druhů a pak sami uvidíte, který způsob meditace vám vyhovuje nejvíce. Mezi základní meditační techniky patří vizualizace, mantra meditace a meditace v chůzi.

Při vizualizaci si často vybavujeme věci z vnějšího prostředí – přírodu, světlo, vodu, nebe a hory. Naopak při meditaci pomocí mantry v mysli neustále opakujeme nějaké slovo. Naše mysl se tím zkoncentruje a zklidní. Pouze v případě, že máme zklidněnou mysl, můžeme nahlížet a poznávat.

Poslední technikou meditace je chůze. Jedná se o jakýsi mindfulness v pohybu. Místo soustředění na dech nebo mantru se přenese pozornost na chodidla. Zkuste chodit pomalu a soustřeďte se na to, jak zvedáte svá chodidla. Při meditaci chůzí vás může nepatrně rozladit okolní prostředí. To ale vůbec nevadí, i to k meditaci patří.

Jak poznám, že medituji správně?

Za prvé, meditace není soutěž. Úspěšnost meditace nelze změřit. Ani čas, který meditaci věnujeme, není relevantní ukazatel pro to, zda ji praktikujeme správně nebo ne. Naše úspěchy v meditaci se budou projevovat především tím, že naše mysl bude klidnější a budeme cítit vnitřní rovnováhu. Naše emoce budou vyrovnanější, nebudou lítat nahoru a dolů jak na horské dráze. Budete tolerantnější a trpělivější k ostatním, ale také k sobě samým. Budete mít větší chuť do života a s chutí budete pomáhat ostatním. Životní změny vás tak nevyvedou z míry a lépe se přizpůsobíte.

Příznivé účinky meditace

Meditace má na organismus spoustu dalších příznivých účinků, které byly vědecky prokázány. Výzkumy potvrdily, že již po 8 týdnech praktikování meditace dochází ke změnám v šedé kůře mozkové, která má vliv na naši paměť a schopnost se učit. Velmi příznivě ovlivňuje také naši nervovou soustavu, proto dochází ke zmírnění stresu v našem organismu. Dokonce se díky ní produkuje větší množství tzv. hormonů štěstí – serotoninu, dopaminu a endorfinu –, což má přímo úměrný vliv na naši dobrou náladu. V neposlední řadě dochází ke snížení krevního tlaku a zlepšení funkce trávicího traktu.

Meditace je často spojována s jógou a východní medicínou. Neznamená to ale, že musí nutně probíhat ruku v ruce. V dnešní uspěchané době je klidná mysl k nezaplacení. Proto si zkuste meditaci přizpůsobit sami sobě. Může to být jakákoli činnost, při které se vám povede zklidnit prchající mysl. Ať už je to běh, jóga, chůze, četba, soustředěné dýchání, nebo intenzivní tanec na hodně hlasitou hudbu. Vše z toho se počítá, pokud vaše mysl bude po takové činnosti jasnější a osvícenější.

Zdroj:
Zuzana Klingrová: Jóga proti úzkosti a strachu