„Kvalitní spánek není samozřejmostí. Je to součást našeho života, o kterou je třeba pečovat stejně jako o zdravé vztahy nebo tělo,“ míní snová koučka Kateřina Andělová, která už jako malá žila ve snech velmi živě. „Díky snům jsem zažila nevšední zážitky, podívala jsem se i do jiných realit, potkala bytosti z jiných planet a naučila se i astrálně cestovat. V mém životě sny hrají a vždy hrály zásadní roli. Díky nim jsem načerpala inspiraci na psaní knih a divadelní hry, zároveň mě včas připravily na rozvod, kterým jsem prošla, pomohly mi uzdravit své psychické potíže a inspirovaly mého muže k milionovým obchodům,“ říká dnes trojnásobná maminka a snová koučka Kateřina. Absolvovala výcvik učitelky snění s Robertem Mossem, na jehož základě vybudovala svůj systém, jak porozumět snům, který teď předává zájemcům o výklad snů.

Pochopit svůj sen

„Pochopit svůj sen je asi něco, co lidi nejvíce zajímá,“ říká Kateřina. Proto vytvořila i speciální program snové online akademie – Dream Reel Academy, kde zájemcům nabízí základní nástroje, jak snům porozumět. Úplně první krok podle ní je, aby se sny zdály. A ony se vždy zdají. Klíčové ale je si je pamatovat. K tomu je podle Kateřiny zapotřebí aktivace snové paměti a snění. Dalším krokem je porozumět obsahu, který nám sny sdělují. Sny mají svůj specifický jazyk, kterým s nám podvědomí komunikuje. Tento jazyk nazýval Carl Gustav Jung, švýcarský psychiatr a průkopník práce se sny, symbolickým jazykem.

Podle snové koučky máme každý svůj vlastní symbolický jazyk, kterému rozumíme nejlépe my sami. Spoléhat přitom na snáře a příručky pro výklad snů nedoporučuje. „Díky studiu různých domorodých kultur jsem zjistila, že když budu pořád naslouchat nějakou vnější autoritu, tak mi bude utíkat to podstatné, co je ve mně. A to stejné platí i o snářích, kde někdo určil, co a jak je, na základě svého vlastního rozhodnutí,“ říká Kateřina a své klienty proto vede k otevření jejich vlastního symbolického jazyka.

Sny jako nástroj transformace

K porozumění snovému symbolickému jazyku dále pomáhá práce se záměry. „Pokaždé když jdu spát, stanovím si záměr pro danou noc. Sen se mi pak lépe vykládá. Je totiž odpovědí na moji otázku,“ radí snová koučka. Záměr je takové zadání pro podvědomí, co se chci dozvědět. Má podobu otázky. To, na co se můžeme ptát, je zcela individuální. Můžeme se ptát, proč se nám v nějaké oblasti života nedaří, co mohu zlepšit ve svém partnerském vztahu, proč mě bolí hlava a co mi může pomoci nebo jaký je můj další krok v kariéře… Záměr se může týkat čehokoli, co na sobě chceme zlepšovat.

„Záměrování mě fascinuje tím, že se mohu ptát na cokoli. Mohu si odpovědět na otázky napříč zdravím, vztahy, své práce… A dostat obrovsky mocnou odpověď, kterou bych jenom tak nevymyslela, nebo třeba ani nechtěla vědět. Dost často sny přináší odpovědi, které třeba nejsme připraveni slyšet v denní realitě. A sen nám to ukáže tvrdě a jasně. Někdy je náročné odpověď přijmout,“ podotýká Kateřina. Sny se tak stávají mocným nástrojem osobního rozvoje, který máme každý ve svých vlastních rukou. Nepotřebujeme k tomu nikoho jiného.

Skrze sny se můžeme dostat ke svojí vnitřní síle a moudrosti, která je nedocenitelná. „Schopnost porozumět snům vnímám jako aktivování vnitřní moudrosti. Naše kultura toho hodně ztratila. Nevěříme tolik sami sobě a věříme spíše vnějším autoritám. Je pro nás snazší uvěřit radě odborníka než sami sobě. A právě porozumění vlastním snům, tomu, co nám sdělují, v nás buduje vlastní autoritu,“ uzavírá Kateřina.

Tři kroky pro dobré snění

1. Vytvořte si večerní rituál

To je první věc, ale někdy ta nejtěžší. Dát tomu prioritu. Každý den provádím svůj večerní rituál, během kterého cvičím jógu, hraju na buben, křišťálové mísy či dešťový sloup, rekapituluji si den a medituji. Po rituálu se odebírám do postele, kde dětem čtu pohádku, a pak si společně sdílíme, co se nám přes den líbilo, nelíbilo, za co jsme vděční, jaké zázraky se staly, na co se těšíme další den a hlavně o čem si necháváme zdát. Váš večerní rituál může být úplně jiný, třeba si potřebujete zacvičit, projít se, poslouchat uklidňující hudbu… cokoli, co dá vašemu podvědomí jasný signál, že přichází chvíle, kdy půjdete spát.

2. Nastavení záměru

Nejprve uvolním své tělo, skenuji ho a vnímám jeho potřeby. Potřeby těla jsou totiž se sny propojeny. Ve chvíli uvolnění těla a mysli, chvíli předtím, než usnu, si nastavím záměr, co ve snu chci prožít, na co chci znát odpověď. Život je pestrý a neustále mi přináší situace, kterým nerozumím a chci je více pochopit. Prakticky se tedy ptám: „Ať mi dnešní sen přinese odpověď, proč jsem si dnes nerozuměla se svým mužem?“ Nebo: „Sne, odpověz mi, jaký rituál mám pro ženy na ženském kruhu udělat? Jak tento rituál má vypadat?“ Někdy chodím spát bez otázky a mým záměrem je cestovat na jinou planetu nebo se podívat do historie naší Země. Nebo si hraji se svým podvědomím a ptám se ho, ať mi ukáže, co potřebuji vidět.

3. Ráno po probuzení

První věc po probuzení je neutíkat hned do dne, ale zastavit se a vrátit se do snového příběhu. Když tam není ten příběh celý, tak vnímám pocit, jak se cítím, co se odehrává v těle. Teprve v momentě, kdy si dokážete příběh celý zrekapitulovat, přichází chvíle sepsat si ho na papír. Největší chybou, kterou po ránu děláme, je, že vstáváme na hlasitý budík, šup ven z postele.

Poslechněte si rozhovor s Kateřinou Andělovou v rubrice Podcasty.