Každý člověk potřebuje odpočívat a nevysilovat se nadbytečnými pozlátky, zejména v období nepříznivých podmínek. To, co je důležité v době rozkvětu, ztrácí v časech úpadku svoji hodnotu. A tak i období Štíra prověří, jak se dokážeme stáhnout, uchovat si svoji energii, abychom se nevyčerpali, zůstali zdraví a při síle. Ukáže se, čeho si ceníme, co je pro nás důležité, jaké jsou naše vnitřní hodnoty, za co jsme ochotni zaplatit, co obětovat, upustit a opustit. Když něco pouštíme, poskytujeme prostor pro nové a posouváme se na novou úroveň.

V sobotu 30. 10. Slunce vytvoří neharmonický aspekt se Saturnem ve Vodnáři. Saturn nás učí samostatnosti a zodpovědnosti, abychom si dokázali ohlídat svůj prostor, který je pro nás nezbytný. Kdo si dokáže ohlídat své hranice, nepotřebuje autoritu, která to dělá za něj. Rozhodnutí, která přicházejí zvenku, prověřují naši vnitřní pravdu a vyspělost. Cítíme-li se utlačováni a utiskováni, protože jsou naše hranice překračovány a svoboda omezována, bude na nás vyvíjen ještě větší tlak, abychom vynesli na světlo, kde nás „bota tlačí“. Útisk bude pokračovat tak dlouho, dokud si neuvědomíme, že nám jsou „boty“ malé, a nepřevezmeme zodpovědnost za své nepohodlí. Utiskovatel většinou nechápe, že dělá něco špatně, a nečeká odpor. Utiskovaného často ani nenapadne, že by se měl bránit, ozvat se a postavit se za sebe. Pokud však nesouhlasíme s nastavenými hranicemi, pravidly a nařízeními, tak jedině tím, že se postavíme do své síly, přestaneme se bát a ozveme se, může dojít k nápravě.

Najít odvahu a postavit se za sebe nám pomůže Mars, který od 30. 10. do 13. 12. bude ve Štíru, ve znamení, ve kterém vládne, kde bude v plné síle. Je-li naše rovnováha dlouhodobě narušována, pak je potřeba postavit se do své síly, vynaložit úsilí na získání harmonie a neustoupit ze svého cíle. I když tlak vyvolá protitlak, je potřeba stát si za svou pravdou, vydržet a nepovolit. Jedině vytrvalostí, pilnou prací a vynesením na světlo toho, co nás tíží, může dojít k nápravě. Buďme ve své síle a neoblomně žijme svoji pravdu, která je osvícením, jež přináší změny.

V pátek 5. 11. Slunce ve Štíru vytvoří opozici s Uranem v Býku. Štír vidí pod povrch věcí a má obrovskou vnitřní moc a vůli. Dokáže vytáhnout temnotu na světlo, pokud svoji moc nevyužívá opačným směrem. Je-li bojovníkem světla, vynáší ven tajemství, která nejsou příjemná, často většinou bolestná a šokující, ale díky nim získáváme poznání, která nám pomáhají změnit svá rozhodnutí, udělat revoluci ve svém životě, vnést světlo do temnoty, osvobodit se od strachů a posunout se na novou úroveň. Proto je revolucionář Uran ve znamení Štíra v povýšení, zatímco v protilehlém znamení Býka, kterým Uran prochází od roku 2018 a v němž pobude do roku 2025, je v pádu. Býk nemá rád změny, nerad opouští své jistoty, svoje vlastnictví a klícku, kde se cítí dobře. A tak revolucionář Uran otřásá našimi jistotami, abychom se probudili a uvědomili si, jaké hodnoty preferujeme, za co v životě platíme, na co doplácíme, čeho se zbavujeme ze své pohodlnosti, pro svoji nenasytnost a své dobré bydlo, zda je nám přednější zlatá klec anebo svoboda.

Pokud hodnotu člověka odvíjíme od vnějšího bohatství, pak majetní lidé jsou pro nás hodnotnější a nevážíme si „obyčejných“ lidských hodnot. Když preferujeme moc peněz, dáváme moc lidem, kteří jich mají příliš. Mocichtiví lidé se dobrovolně svého vlivu nevzdají, bojují všemi prostředky, aby si své pozice udrželi. Dokud mají podporovatele, pokračují ve své hře, ať to stojí, co to stojí. Hra bude trvat tak dlouho, dokud ji budeme hrát s nimi. Když prokoukneme a pochopíme, o co jde, můžeme vědomě zamíchat kartami, rozhodit plány a změnit celou hru. Změna může přijít s naštváním, když nás někdo anebo něco vybudí a vyburcuje, kdy se vygeneruje energie, která vystoupá vzhůru a otřese s námi tak, že dojde k transformaci a osvobození.

Od 5. 11. do 24. 11. bude vyjednávač Merkur procházet znamením Štíra, kde si bude pohrávat s tajnými informacemi. Zesílí manipulace skrze informace, které budou přetáčeny, ještě více utajovány a zastírány, případně bude na světlo vyneseno něco, co přinese obrat, a něco se vyjasní. Možná se dozvíme informace o skutečnostech, které nám budou připadat nereálné a neuvěřitelné. Myšlení půjde do hloubky, pod povrch věcí, abychom objevili, kde je naše myšlení zvrácené, přetočené, a vynesli jsme na povrch tajemství o tom, že si svým myšlením vytváříme realitu. Negativním myšlením vnášíme negativitu do svého života, ze které někteří lidé profitují. Jak nás mění informace, které slyšíme a kterým věříme? Jak nás proměňují lidé kolem nás? Potřebujeme všechno vědět a znát? Slouží to k našemu dobru, když posloucháme zavádějící a rozporuplné informace? Věříme sobě a své intuici anebo spíše druhým?

V pátek 5. 11. vstoupí Venuše do Kozoroha, kdy budeme zodpovědnější v lásce a tvořivosti. Pobude zde poměrně dlouho, do 6. 3. 2022, protože od 19. 12. 2021 do 29. 1. 2022 bude retrográdní. Venuše v Kozorohu si nepotrpí na žádná pozlátka, je pracovitá, vytrvalá, zodpovědná a samostatná. Dovolí si to, na co má, a co nemá, to nepotřebuje anebo na tom bude pilně pracovat, aby to získala. Pokud se rozhodneme, že něčeho dosáhneme, tak toho docílíme. Vždy dojdeme do svého cíle, když se na sebe můžeme spolehnout. Nesmíme však zapomínat odpočívat, abychom se neupracovali a nevyhořeli. Budeme-li přebírat zodpovědnost za druhé, budeme si stěžovat, že jsme zatěžkáni jejich těžkostmi. Můžeme zdokonalit své projekty, získat uznání v tom, co děláme, budeme vážnější, co se týká vztahů, můžeme dát pevné základy dlouhodobým vztahům a upevnit naše partnerství.

Ve čtvrtek 11. 11. vytvoří Mars ve Štíru neharmonický aspekt se Saturnem ve Vodnáři. Pokud se vzdáváme své zodpovědnosti a problémy dlouhodobě neřešíme, bojíme se a raději ustupujeme anebo hledáme viníky, problém stále přetrvává a narůstá, abychom si ho všimli. Pokud nám něco vadí, ukáže se to ve své velikosti, abychom se k tomu museli postavit čelem. Možná se bojíme seknout do živého, protože víme, že to bude bolet a budeme „krvácet“. Pravděpodobně přijdeme o část, která je součástí našeho vlastnictví, ale pokud oddělíme to, co je nezdravé, co sílí a je neúnosné, můžeme vyřešit to, co nás dlouhodobě ničí, zotročuje a postupně zabíjí.

Ve středu 17. 11. Mars ve Štíru vytvoří opozici s Uranem v Býku. Podíváme-li se s nadhledem a odstupem na to, do čeho vkládáme svoji energii a svoje úsilí, pak můžeme pochopit, kde je jádro problému. Pokud toto jádro opravíme či vykořeníme, dojde k uzdravení a vyřešení problému bez zbytečných zmatků a negativního dopadu na celek. Řešení, která provádíme na vyšší úrovni, než na které problém vznikl, jsou konstruktivní, objektivní a věcná.

V pátek 12. 11. Slunce vytvoří příznivý aspekt na Neptun v Rybách. Vesmír řídí naše kroky, ale dokud nedůvěřujeme, máme potřebu vše kontrolovat a řídit. Když pustíme opratě, stane se to, co se má stát, a dostaneme se tam, kde máme být. Stačí se naladit, zklidnit, abychom zaslechli, co nám vesmír sděluje. Kdo poslouchá svoji intuici a nebojí se hlasu uvnitř sebe, ten je veden.

V pondělí 15. 11. Slunce vytvoří neharmonický aspekt s Jupiterem ve Vodnáři. Hledáme-li štěstí ve vnějším světě, hromadíme to, co nám na chvílí tento pocit přinese. Jakmile pocit odezní, musíme množství toho, co nám na chvíli štěstí přineslo, ještě zvýšit. Je to jako droga. A tak hromadíme, množství nás pohlcuje a připoutává. Stáváme se otroky toho, co máme, ztrácíme svobodu a radost. Podobně jako v pohádce – skřivánek začal krásně zpívat, až když opustil zlatou klec a mohl se radovat ze svobody. Radost je pocit, který se rodí uvnitř nás, když se cítíme svobodní. Napojme se na svůj vnitřní zdroj, na to, jací jsme sami o sobě, bez ohledu na to, co máme. Jedině tak můžeme být opravdu šťastní. Radujme se, i když slunce zrovna nesvítí.

V úterý 16. 11. vytvoří Slunce příznivý aspekt s Plutem v Kozorohu. Pluto je vládnoucí planeta znamení Štíra, vládne podsvětí a má obrovskou moc. Bojíme se démonů, které s podsvětím spojujeme a z nichž máme strach. Vidíme-li temnotu, nevyznáme se v ní, bojujeme se svými démony, strachy, které máme uvnitř sebe. Pokud svého démona krmíme, tak v nás narůstá. Za vším, čeho se bojíme, se ukrývá strach. Může to být strach z neznámého, ze své nedostatečnosti, nedokonalosti, bojíme se přiznat, že něco nevíme, něco nezvládáme, že jsme udělali chybu. Pokud své chyby maskujeme, děláme chybu za chybou a vytváříme si karmu, za kterou budeme muset jednou zaplatit. Nic netrvá věčně, vše jednou praskne a hnis se vyvalí na povrch. Pluto, které je v Kozorohu od roku 2008, ukazuje naše démony, které krmíme, když maskujeme chyby v systémech a strukturách, které jsme jako kolektiv vytvořili. Pokud se bojíme přiznat, že je něco špatně nastavené, přehlížíme krize, které se od vstupu Pluta do Kozoroha průběžně vynořují. Lidé, kteří na strachu profitují, se brání, aby byla temnota vynesena na světlo, a ještě více zatemňují. Snaží se schovat, co se dá, aby nepřišli o svoji moc a s tím spojenou pozici, která jim přináší peníze a převahu. Když si přiznáme svoje strachy, nestaneme se slabšími, ale naopak silnějšími, protože to, co poznáváme, nad námi ztrácí svoji moc. Díky tomu můžeme být plně ve své síle.

A na závěr si můžeme zazpívat s Hankou Zagorovou: „Je těžké brát věci tak, jaké jsou, jenomže jinak to nejde. Je těžké smířit se s tím, že už dál ani zpět není kam, že už ty chvíle jsou tytam.“