Rodina je dokonalým emočním cvičištěm, kde prostřednictvím svých pocitů a emocí poznáváme svoji duši. Naše duše si vybrala rodinu, do které jsme se narodili, aby získala zkušenosti, které naše Luna, jež ve znamení Raka vládne, vyžaduje. Naším úkolem je si tyto pocity a emoce zvědomit, abychom se o sebe mohli vědomě postarat. Provádějme duševní hygienu, buďme sami se sebou, abychom se poznali, anebo jděme do světa na zkušenou, abychom poznali sami sebe.

Pocity jsou důležité, naplňují nás, ukazují, jak se cítíme a situaci vnímáme, ovlivňují naše myšlení, ale nejsou pravda. Slouží k sebereflexi a uvědomění, kde se nacházíme, co potřebujeme a kde byla narušena naše bezpečná zóna. Dokáží nás paralyzovat stejně jako vyprovokovat. Pokud nás ovládají, jsme v jejich moci. Starejme se o své pocity a vnímejme své tělo, které reaguje na to, jak se cítíme. Naučme se porozumět tomu, co se uvnitř nás děje a odkud to pramení. Nezadržujme je, nepopírejme je, ale všechny je přijměme a přiznejme si, jak se opravdu cítíme. Buďme pravdiví sami k sobě. Když porozumíme svým pocitům a emocím, přestaneme se skrývat před sebou, začneme si důvěřovat, uvnitř sebe najdeme bezpečí a pocítíme jednotu. Proplachujme emoce čistou vodou, pobývejme v blízkosti vody, koupejme se a dopřejme si to, co potřebujeme, klid a odpočinek, stejně jako aktivitu, abychom se cítili spokojení a naplnění.

Každá duše má svůj úkol, poslání, jež přišla vykonat a zvědomit, abychom se jako společnost vyvíjeli. Všichni jsme propojení a svými zkušenostmi a prožitky přispíváme k rozvoji kolektivního vědomí. Uvědomujeme-li si propojenost duší, našeho společného ducha, tvoříme jednotu, kterou reprezentuje Neptun, jenž v Rybách od dubna 2011 do března 2025 ukončuje svůj 165letý cyklus a připravuje nás k posunu na novou úroveň. Od 28. 6. až do 4. 12. bude retrográdní, abychom odhrnuli závoj iluzí, rozpoznali hru, ve které každý máme roli a odhalili pravdu. Přijměme věci takové, jaké jsou, a každý sám hledejme světlo uvnitř sebe, jehož rozsvícením zmizí tma. Světlo v nás je pravda a láska, které nám zvědomuje, osvětluje cestu z nevědomí. Nenechme se klamat vnějšími pozlátky a otevřeme svá srdce, abychom se společně posunuli na vyšší úroveň.

Ve středu 29. 6 ve 4:52 nastane emočně náročné novoluní v Raku, jehož účinek budeme cítit od 28. 6. 13:53 do 1. 7. 2:39. Slunce s Lunou se setkají se strážkyní rovnováhy Černou Lunou, přičemž přesné spojení Slunce s Černou Lunou nastane 30. 6. v 9:07. Projeví se, kde se cítíme v nerovnováze, jaké pocity a emoce podceňujeme a přeceňujeme, kde máme pocit citové prázdnoty a nenaplnění, citové manipulace, vydírání a závislosti a emoční lability, co v rodině nefunguje, čí potřeby jsou důležité, jak umíme naslouchat svým pocitům a emocím a jak pečujeme o svoji duši, své vnitřní dítě.

Každý máme své potřeby, které jsou pro nás důležité. Pokud je dlouhodobě přehlížíme a dáváme přednost druhým, protože jsme hodní, potlačujeme sami sebe, což v nás vyvolává pocity rozladěnosti a nespokojenosti. Nedokážeme-li se postavit sami za sebe, překračujeme svoje hranice a dochází k vyčerpání. Je důležité pečovat o svoji spokojenost a emoční vyváženost, abychom nepřicházeli pod vlivem emocí o svoji drahocennou energii, jejíž nedostatek způsobuje narušení psychického stavu, který se na těle somatizuje ve formě nemocí, např. rak-o-viny. Když se každý postaráme o sebe, bude postaráno o všechny.

Černá Luna se do znamení Raka vrátila po devíti letech a pobude zde od 15. 4. 2022 až do 8. 1. 2023, naposledy zde byla od 9. 6. 2013 až do 4. 3. 2014. Můžeme využít příležitost prokouknout rodinnou a rodovou karmu a vyrovnat to, co odmítáme vidět, o čem se doma nemluví a je tabu, jako jsou témata smrti a sexuality, anebo se o tom stále mluví, čeho anebo koho bychom se nejraději zbavili, ke komu cítíme zášť a co považujeme za ostudu rodu a rodiny. Kdo je bez viny, ať hodí kamenem. Pokud se nám něco nelíbí u členů rodiny, zamysleme se, jak to máme my, a přemýšlejme, jak to sami můžeme změnit. Buďme těmi, kteří udělají krok k navrácení do rovnováhy.

Nebojme se projevit anebo přijmout „zlobivou“ holku v sobě. Pokud ji ženy potlačují a snaží se být laskavé a vše snášet, nejsou v harmonii. Muži, kteří se bojí čelit jejím výzvám, si ji do života přitahují, aby se postavili do své síly a nenechali se jí válcovat. Nepřeceňujme ani nepodceňujme moc „temné ženy“. Snaží se prosadit všemožnými způsoby. Může se vztekat, hystericky křičet, sexuálně vydírat a také v tichosti zákeřně manipulovat. Jejím přijetím a porozuměním toho, oč jí jde a co potřebuje vyrovnat, můžeme nalézt harmonii.

V neděli 10. 7. se s Černou Lunou v Raku spojí vyjednávač Merkur. Zamysleme se nad záležitostmi a situacemi, které se v rodině opakují. Buďme odvážní a vyjádřeme to, co nám leží na srdci, ale bojíme se o tom mluvit a zavést na to řeč. Můžeme si tak vyjasnit různá nedorozumění a citová zranění, kdy mysl soudí a vykládá si určité situace svým způsobem a tím si uchovává staré křivdy a pocity viny, na které mají blízcí úplně jiný názor. Vyjasněme si svá bolestivá místa. Podíváme-li se na ně z jiného úhlu pohledu, můžeme to „špatné“ začít vnímat jako dar pro duši a příležitost k jejímu růstu.

V sobotu 16. 7. se s Merkurem v Raku spojí Slunce, kdy si můžeme vyjasnit, jaké myšlenkové vzorce se v rodině předávají z generace na generaci a udržují ji v zastaralých nefunkčních programech. Vnímejme, co učíme naše děti a co jim předáváme. Děti přichází do rodiny s bezpodmínečnou láskou, aby ji pomohly uzdravit, ale dostávají lásku podmíněnou a jako houby nasávají její programy, až rodinou „onemocní“. Kdo pochopí „chybné“ části, které se předávají, může je opravit. Vysílejme lásku a beze slov vyjádřeme přijetí členů rodiny vřelým objetím. Pečujme o harmonické rodinné vztahy, bezpečný domov a radujme se s rodinou.

V úterý 5. 7. akční Mars vstoupí do znamení Býka a vyjednávač Merkur do Raka. Vnější energie se zklidní a budeme vedeni do našeho vnitřního světa. S Marsem v Býku budeme trpělivější, můžeme si odpočinout a postavit se rozhodně za to, do čeho chceme investovat svoji energii. Věnujme se již započatým věcem, užívejme si to, co máme, a zkrášlujme prostor kolem sebe, abychom se v něm cítili dobře. S Merkurem v Raku bude naše mysl vnímavá, budeme si všímat projevů těla, vycítíme, co je za slovy, rozpor mezí tím, co říkáme a jak život vnímáme. Až 19. 7. Merkur vejde do znamení Lva, řekneme od srdce to, co si myslíme. Budeme chtít být zajímaví, oslnit svými řečmi, zaujmout svým vyprávěním, dát o sobě vědět, předvést se a být důležití.

Vnímavost a náladovost zesílí kráska Venuše, která 18. 7. přijde do znamení Raka. Do popředí se dostane naše pečovatelská povaha, péče o rodinu a milované. Pečujme o ně s citem, ať je horlivou péčí neupečeme. Starejme se přednostně o sebe, abychom byli sami naplnění a mohli pečovat o druhé s ochotou a láskou. Můžeme dát jen to, co sami máme, proto nejdříve musíme načerpat energii pro sebe, abychom měli co dávat.

V úterý 19. 7. se k retrográdnímu přísnému učiteli Saturnu (od 4. 6. do 23. 10. 2022) a laskavému Neptunu (od 28. 6. do 4. 12. 2022) přidá zraněný léčitel Chiron. Ten bude retrográdní do 23. 12. 2022, abychom ke štědrovečernímu stolu mohli usednout moudřejší. Každý máme své zranění, jehož pochopení nás vede k moudrosti a pokoře k životu. Často již v dětství jsme se odřízli od cítění, abychom byli schopni přežít. Jsme-li odpojení od svých pocitů, necítíme sami sebe a potřeby své duše, proto naplňujeme očekávání rodičů a druhých. Cítíme-li své potřeby, víme, kdo a kým jsme, a známe sami sebe, jsme sami sebou. Pro nalezení sebe musíme jít do hloubky, začít cítit, vyrovnat se se svými citovými zraněními, vyprázdnit emoční nádobu a odpustit. Tímto vlastním prožitkem zmoudříme. S retrográdním Chironem jsme vedeni k nalezení sebe a vyléčení svých zranění. Nebojme se jít pod povrch a dovolme si cítit a prožít pravdu o svém životě.

Cesta každého z nás je jedinečná a naše duše je na ni připravena. Rodina nám dává základ, výbavu do života a vytváří základnu, kde vše začíná a od které se vše odvíjí. Když nás podporuje, vše je snazší. Dokonce nám může umetat cestičku, abychom neupadli, ale tím se nenaučíme padat a vstávat. Proto někdy právě nepodpora rodiny, kdy jsme tvrdě postaveni do reality, nám může nejvíce prospět.

A na závěr jeden citát od německého fyzika Alberta Einsteina: „Neexistuje jiná rozumná forma výchovy než být příkladem – nelze-li jinak, tedy odstrašujícím.“