Lucie Lu Gregorová

Chystat reportáže a rozhovory je skvělá věc. Poznáte zajímavé osobnosti, nasbíráte často až neskutečné zážitky. Jenže občas to má i svoje mouchy. Třeba když se vypravíte ochutnat podzimní přípravu Markéty Davidové a tu napadne, že to všechno proberete u běhu. Na první pohled to sice vypadá nevinně, obě dvě bydlíme v Jizerských horách a ani mě běhání není cizí, ale rychle pochopím, že udržet s Markétou tempo nebude jen tak. Natož si při tom ještě povídat. Tahle reportáž zkrátka bude vážně vydřená!

NEJDŘÍV KONĚ, POTOM BĚH

S Markétou, která si říká Makule, se potkáváme v Janově nad Nisou, v místě, kde se narodila a kde tráví čas, pokud zrovna není na soustředění, závodech nebo ve škole. Janov je kousek od Bedřichova, místní Mekky běžeckého lyžování, kde se jezdí populární Jizerská padesátka. Už toto nasvědčuje, že běhu na lyžích se tady těžko vyhnete. Ostatně popularita běžek a biatlonu, tedy běhu na lyžích kombinovaného se střelbou z malorážky, roste nejen tady na severu Čech. Biatlon u nás patří k nejsledovanějším sportům vůbec.

S Markétou máme sraz na farmě Vyšehrad. Hádáte správně, jsou tady koně. Vedle biatlonu Makulina nejoblíbenější aktivita. „Tady na farmě už tolik nejezdím, ale pomáhám tu a taky učím děti,“ říká na vysvětlenou. Místo je to pohádkové - malé údolíčko, ve kterém protéká potůček, a okolo se spokojeně pasou koně. Ale kvůli tomu tady nejsem, čeká nás společný výběh do kopců. Jsem zvědavá na to, jak biatlonisti trénují, když není sníh. Trochu naivně jsem totiž měla za to, že hlavní tréninkový čas je ten, kdy už na zemi pár centimetrů leží. „To se pleteš,“ směje se Makule: „Nejdůležitější je právě léto a podzim. Co nenatrénujeme v tomto období, už v zimě nedoženeme. V zimě se především závodí a pilují a ladí detaily,“ vysvětluje, No, dobrá, první mýtus vyvrácen. Další, který můžeme vyvrátit, je ten, že příprava se děje hlavně na kolečkových lyžích. Její velkou část tvoří také běh, kolo a posilovna. A samozřejmě střelba, která je zásadní částí výkonu. V tréninku se kombinuje nejen s běžkami, na které přijde čas až v zimě, ale hlavně s během, jízdou na kole a jízdou na kolečkových lyžích. Podle Markéty je ale hlavně důležité mít „naběháno“. A tak nazouváme tenisky a vybíháme směrem na Bedřichovský hřeben.

DŘINA OD KVĚTNA DO LISTOPADU

První věc, která mě zajímá, je, jestli při letní přípravě Makule trpí. Přeci jen, dělá zimní sport, musí milovat sníh, no ne? Překvapuje mě její bezprostřední odpověď: „Já vlastně zimu nemám moc ráda, mám radši léto a teplo“. Na přípravě má ráda ještě jednu věc: že je rozmanitá. „Máme hodně vytrvalostních tréninků, kdy je tak trochu na nás jestli vyrazíme na kolo nebo běhat. Kolo mě asi baví nejvíc, můžu se vydat na delší okruhy a pořádně se projet v Jizerkách. Na výběhy mám ráda právě tuhle trasu, kterou spolu zrovna běžíme. Nejsem ten typ, který by se tím nějak extrémně bavil, hledal si různé cestičky a trasy. Je to pro mě spíš rutina, odběhat prostě musím,“ vypráví, zatímco já se po prvním kilometru snažím adaptovat na tempo. Věřte tomu, že to není lehké.

Biatlonistky tráví tréninkem přibližně 240 dní v roce, v přípravě jsou tréninky dvoufázové – ráno a odpoledne. Pokud bychom chtěli zabrousit do čísel, vyšlo by nám, že závodnice trénují kolem 800 hodin ročně. A to už je opravdu celkem slušné číslo. Jediný volnější měsíc je duben. V květnu začíná jarní část přípravy: soustředění, střelba, posilovna. V létě je čas na první testování a kontrolní závody. No a v listopadu už startuje sezóna, která trvá do března.

Tepovka, základ úspěchu

Výběh, který s Markétou právě absolvujeme, není úplně typický, protože víc hledíme na kilometry. U většiny běhů to tak není, běhá se spíš na čas a především na tepy. „Vím jasně, že musím mít například konstantní běh na devadesát minut a držet se celý čas v určité tepové hladině, to je vše co mě zajímá“. Dlouhé výběhy nebo výjezdy na kole v nižší tepové frekvenci jsou jednou ze součástí tréninku. Druhou součástí jsou intervalové běhy ve vyšší tepové frekvenci. Tepová frekvence je u biatlonu alfou a omegou úspěchu. Najít tu správnou a zjistit, jak který biatlonista funguje, je pro trenéry zásadní. Když totiž Markéta dobíhá k terči, většinou se její tepovka pohybuje kolem 90 procent maximální tepové frekvence, během přípravy ke střílení přibližně o 20 procent spadne, ale i tak se musí učit pracovat s maximálním soustředěním při relativně hodně zvýšené tepovce. „To je právě to, na co se v tréninku soustředím, a co si musím hlídat. Neustále řeším, v jaké jsem tepové zóně a která je předepsaná právě pro daný trénink,“ upřesňuje. Ačkoliv se podle svých chytrých hodinek aktuálně nachází v pohodové zóně, já mám pocit, že jsem blízko infarktu a hlavně mě začíná stresovat fakt, který mi před výběhem vůbec nedošel: Co si sakra zapamatuju pro tuhle reportáž, když se musím soustředit především na to, abych dýchala a neutrhla si ostudu?

Hlavně se hýbat

Střílení už společně naštěstí trénovat nebudeme. Ale na soustředěních a v přípravě je zásadní. Biatlonisti trénují takzvané sušení, kdy se jen míří na terč bez výstřelu, nebo různé kombinace běhu a střelby, či kolečkových lyží a střelby. Vedle toho je také potřeba posilovat, zejména střed, záda a paže. Tělo musí být silné, ono zmíněná malorážka totiž taky něco váží. Předepsaná minimální váha je 3,5 kilogramu a závodníci ji mají většinou vyrobenou přímo na míru.

My už za sebou máme poměrně velkou část běhu a už se namísto o biatlonu a tréninku bavíme o tom, která místa v Jizerkách jsou naše oblíbená a kde mají ty nejlepší borůvkové koláče. Což je samozřejmě na Hřebínku, ale o tom zase jindy. Teď už nás čeká jenom pořádné protažení, aby nezatuhly svaly. A já si z reportáže odnáším jednu důležitou věc: disciplína a důvěra v trénink je jedna z hlavních devíz úspěšných sportovců. A pokud chcete na běžkách kralovat zimě: je jedno jestli budete jezdit na kole, běhat nebo drtit kolečkové brusle, hlavně se hýbejte.


PŘIPRAVTE SE NA ZIMU podle Markéty Davidové

Možná čekáte propracovaný tréninkový plán a hromadu čísel. Markéta alias Makule by ale svoje doporučení pojala úplně jinak. HÝBEJTE SE, BUĎTE CO NEJVÍC VENKU A UŽÍVEJTE SI TO.

běh v terénu a přírodě: střídejte intervalový běh, u kterého se dostanete do pořádné tepovky a delší výběhy, které naopak budete držet v nízké tepové frekvenci
cyklistika: je perfektní součást přípravy
kolečkové lyže: jedná se o celkem specifickou výbavu, která nemusí být pro všechny dostupná, a ještě k ní potřebujete velmi kvalitní povrch, pokud tyto možnosti nemáte, běhejte a klidně si s přicházející zimou vezměte hůlky.