České Vánoce mají dnes i velkou řádku kritiků. Starším generacím vadí všudypřítomný Santa Claus, mladším zase tuny zbytečných darů, které se sluší dát. Muži žehrají na vánoční výzdobu už od října a ženy si zase slibují, že příští rok už opravdu nebudou péct tolik druhů cukroví. "Proč slavit Vánoce, když nevěřím na Boha? Proč se pořád kupují zbytečné dárky, které nakonec ani nikdo nechce? Proč musím předstírat, že rád vidím lidi, které vážně rád nevidím, ale když jsou ty Vánoce, tak se to musí?" krčí rameny třicetiletý IT specialista Pavel. I když on sám si všechno dokáže obstarat přes internet z klidu domova, Vánoce mu jednoduše lezou krkem už v listopadu. "A ze všech těch světýlek a koled a lásky a tipů na dárky mám už v půlce prosince tik v oku," rozhořčuje se.

Podle lektora angličtiny Petrose jsou přitom Vánoce v Česku stále milým svátkem plným tradic. Narodil se v USA, ale oba jeho rodiče jsou původem Řekové. „Americké Vánoce jsou opravdu hodně konzumní, hodně se utrácí, přehnaně se zdobí, tradice se nedodržují. Možná mléko a sušenky pro Santu. Ty řecké nemůžu soudit, protože nikdy nebylo lákavé v tomhle čase do Řecka jet - je tam hodně práce se sklizní oliv, počasí není už tak teplé a navíc je tam je to silně religiózní svátek točící se kolem kostela, ale zdaleka ne tak důležitý jako Velikonoce. To víte, narozeniny má každý, ale vstát z hrobu hned tak někdo nedokázal,“ směje se. Český kapr ho příliš nenadchl jako ostatně většinu cizinců, ale jeho rodina slaví Vánoce česky. Dárky přinese Ježíšek 24. večer.

Ostatně věděli jste, proč se u nás slaví 24. a ne 25. jako právě v anglosaských zemích? Vánoce jsou sice křesťanský svátek, ale pohané v tomto čase oslavovali slunovrat. Bylo to pro ně období mezi koncem a novým začátkem, kdy bylo třeba vypořádat se s temnými silami a nalákat ty dobré. Bylo třeba, aby všude zněl smích a všeho byla hojnost. Etnografka Zlata Potyková vysvětlovala v podrobném rozhovoru o českých Vánocích pro časopis Téma v roce 2017, že se lidé v našich končinách velmi neochotně vzdávali svých barbarských zvyků, proto církev přistoupila na kompromis a dovolila slavit narození Ježíše v předvečer této velké události, aby všeobecné veselí nerušilo bohabojné rozjímání druhého dne. A proč Rusové slaví Vánoce 6. ledna a proč svatá Lucie noci upije a dni nepřidá? Za obojí je zodpovědný jiný kalendář. „Může za to změna juliánského na gregoriánský kalendář. Kalendářní reforma byla vyhlášena v roce 1582 papežem Řehořem XIII., ale nebyla všude přijata okamžitě, v některých oblastech byla zavedena až ve 20. století. A v juliánském kalendáři připadal svátek Lucie na den zimního slunovratu,“ vysvětluje Potyková v rozhovoru.

Svatá Lucie je spjatá také s jedním neoblíbeným šílenstvím – vánočním úklidem. Kdysi vesnice obcházela bílá postava se zakrytým obličejem, která kontrolovala úklid. Ačkoliv se katolická církev snažila lidový zvyk zakomponovat do života svaté Lucie, původ je jak jinak než pohanský – slunovrat představoval konec, období, kdy bylo potřeba vyrovnat se se starým, přivítat to nové, nebylo žádoucí nést si s sebou špínu, protože by to znamenalo stejnou špínu i v dalším roce. Za druhou neoblíbenou tvář Vánoc jsou zase zodpovědní bohatí měšťané konce 19. století. Honosné dary do té doby k oslavám vůbec nepatřily. Obdarovávaly se pouze děti a pouze drobnostmi. Nové módy se okamžitě chytili obchodníci a mohutně poptávku po dárcích podporovali. Sepsáno podtrženo, Vánoce jsou poněkud umělé a není důvod trvat na jednom jediném způsobu jejich slavení. Navíc v době, kdy většinová společnost nemá zvláštní vztah ani ke Kristu, ani k pohanským rituálům. Přesto se každý rok opakuje to samé.

Mimochodem, kromě načasování našich oslav, kroutí cizinci ještě nad jedním oblíbeným českým šílenstvím: počet druhů cukroví a nepřiznaná soutěž hospodyň o to, která toho má víc. Ať už jde o obarvování těsta kakaem či obměňování náplní, aby bylo druhů více, pečení cukrovinek, které vždy zbývají, ale je to tradice, nebo zhroucené ženy pekoucí po nocích další a další cukroví, je to pro naše zahraniční hosty poněkud nepochopitelné.

Pokud tedy chcete Vánoce ve velkém (=světovém) stylu, klidně si místo hodin pečení nalijte šampaňské dejte svým bližním najevo, že je rádi vidíte!

Zdroj: Youtube

Zdroj: Kondice.cz, irozhovory.cz