Respektuji roční období

A to ve stravě i oblékání. To je základ prevence viróz, ale i dalších nemocí. Obrana proti nim spočívá ve snaze udržet celý organismus v rovnováze. K podzimu dle tradiční čínské medicíny patří kov, prvek, který je spojen s plícemi, tlustým střevem, nosem, kůží a obrannou energií. Proto je dobré používat byliny, které posilují obranu a funkci plic. V Evropě jsou to třeba echinacea, eleuterokok, lípa, divizna, lékořice, šalvěj, mateřídouška nebo česnek. Já ráda používám i homeopatické přípravky.

Houby se také osvědčily

Na virózy používám i houby, třeba hlívu nebo shiitake. Pro někoho to může být překvapivé, ale tyhle houby, které normálně jíme a nepřemýšlíme, jestli jsou nebo nejsou zvlášť zdravé, mají prokazatelně léčivé účinky. Léčivé houby je možné používat v tabletách nebo biomase, ale samozřejmě i čerstvé, které si sami vypěstujete nebo koupíte u kvalitních pěstitelů.

Při samotném léčení, když už nejde jen o prevenci, ale preferuji tabletové formy. U nich je hlavní výhodou, že přesně znám množství požité houby, a tedy lépe odhadnu léčebný efekt.

Zdravé zažívání podporuje imunitu

Proto se vyplatí se o ně starat. I tady pomáhají houby. Z mých oblíbených je to houba hericium (neboli korálovec ježatý), který posiluje žaludek (a to i při stresu a zátěži) nebo pornatka kokosová. Ta podporuje trávicí funkci slinivky.

Zdraví plave v polévce

Když kupuji čerstvé houby, vařím je s masem a zeleninou nebo přidávám do různých polévek. Také je nasuším a polévky pak ochucuju práškem z nich. Je to velmi jednoduchá a účinná prevence.

Používám naše i čínské bylinky

Nedá se říci, které jsou mé nejoblíbenější, vždy záleží na situaci. Mám ráda řepík, smetánku lékařskou, mátu (ta je skvělá na zažívání) a na posílení imunity echinaceu a šalvěj. Taky kopřivu či klanopražku čínskou pro jejich čisticí schopnosti a ráda se zahřeju zázvorovým čajem.

Nejdůležitější je radost ze života

Ta mě v kondici udržuje nejvíc. Pak je důležitý různorodý pohyb a cvičení a až pak zmíněné léčivé houby či byliny a homeopatika. Přesně tohle je recept tradiční čínské medicíny na dlouhý a kvalitní život.

MUDr. Zuzana Vančuříková

Vystudovala Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Tradiční čínskou medicínu studovala při Československé sinobiologické společnosti, akupunkturu při Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví. Od roku 1996 se věnuje v praxi tradiční čínské medicíně, akupunktuře a homeopatii. V současné době působí v Centru tradiční čínské medicíny a spolupracuje s Homeopatickou klinikou. Spolupracuje s Centrem Tradiční čínské medicíny DUHOVÝ LOTOS v Brně. Podílí se na výuce základů tradiční čínské medicíny při ČSBS, přednáší na I. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze.