Pro případy hladu a rychlého doplnění energie, ať jste na cestách, v kanceláři nebo s dětmi na výletě, mějte po ruce zdravou svačinu, která dobije baterky.

Dobrou volbou jsou různé druhy ovoce dle sezony. Ideální jsou jablka a banány. Mohou to být ale i hrušky, jahody, borůvky, švestky, nakrájený meloun v krabičce... Cokoliv v tu dobu právě dozrává nebo je přes zimu uskladněno. Přes zimu můžete sáhnout po sušeném ovoci – křížaly, datle, fíky, meruňky, švestky, rozinky, klikva... Kupujte přírodní neproslazené, ideálně v bio kvalitě.

Dobru variantou je také čerstvá a očištěná zelenina nakrájená na špalíčky v krabičce – mrkev, řapíkatý celer, okurka, paprika, kedlubna. K té můžete přidat i cizrnový hummus do druhé krabičky.

Energii doplní a zasytí zásoba oříšků, mandlí, slunečnicových a dýňových semínek – v kapse či kabelce nezaberou skoro žádné místo. Vyhněte se těm smaženým soleným. V šuplíku pracovního stolu se vyplatí mít ořechové máslo – když vás honí mlsná nebo přepadne malý hlad, dejte si lžičku.

Ořechy a semínka předem aktivujte

Ořechy a mandle namočte předem na 8 hodin do vody a nechte je aktivovat. Uvolní se v nich enzymy, které pomohou lepší stravitelnosti. Ořechy a semínka vám dodají více živin.

Vyrobte si si vlastní pražená semínka s umeoctem

Jak na ně? Na rozpálené pánvi opražte nasucho slunečnicová semínka (může být i mix dýňových, lněných a slunečnicových), míchejte dokud nezačnou pukat. Stáhněte výkon, přidejte lžíci umeocta a ještě chvíli obracejte na pánvi, dokud tekutina nevyschne. Takto opražená semínka můžete dát do krabičky a nosit v batohu na výlety nebo na cesty. Chutnají skvěle!

Neochucený bílý jogurt nebo kefír je také dobrá svačina, doplní bílkoviny a zasytí. Vzhledem ke své přirozeně ochlazující povaze mu dejte přednost uprostřed léta, ne v zimě, kdy je lepší se udržovat v teple, jak oblečením, tak jídlem.