Takové každotýdenní návštěvy vám mohou navýšit kalorický příjem raz dva a mohou být částečně důvodem, proč se vám nedaří zhubnout. Jak tedy pohostit návštěvu zdravě? Přeci jen na stůl něco připravit musíte.

Zdravé pomazánky

Pomazánky nemusí vždy obsahovat majonézu a další kalorické potraviny. Můžete si připravit zdravou variantu, která bude chutná, ale také plná bílkovin. Následující pomazánky lze namazat na kvalitní celozrnné pečivo nebo třeba na malé rýžové chlebíčky.

  • Tvarohová

Tvarohová pomazánka je plná bílkovin a dochutit ji můžete dle svých chuťových preferencí.

Stačí si vzít vaničku nízkotučného tvarohu, přidat sůl, pepř, červenou papriku a dochutit můžete jarní cibulkou, pórkem nebo třeba najemno nakrájenými ředkvičkami.

  • Vajíčková

Vajíčková pomazánka nemusí vždy obsahovat spoustu kalorií kvůli majonéze. Zkuste si připravit zdravou vajíčkovou verzi.

Uvařte si vejce natvrdo a nakrájejte ho na malé kousky, které přidejte do sýru cottage. Osolte, opepřete a přidejte lžičku hořčice. Dochutit také můžete pepřem.

  • Česneková

Také tradiční česnekovou pomazánku si lze připravit zdravěji. Stačí přidat rozmačkaný česnek do tvarohu nebo cottage, osolit a máte hotovo.

Další tipy na recepty

Protože víme, že dát na stůl pouze jednohubky s pomazánkou je málo, přinášíme vám další tipy na zdravé pohoštění.

  • Obložený talíř

Obložený talíř je dalším tradičním pohoštěním, zkuste ho však tentokrát obložit zdravě! A co na takový zdravý obložený talíř přidat?

Kupujte kvalitní a vysokoprocentní kuřecí či krůtí šunky, které jsou plné kvalitních bílkovin. Pokud zvolíte správně, obsahují méně kalorií než třeba šunkový salám. Na obložený talíř můžete přidat také schwarzwaldskou šunku nebo uzeného lososa.

Dále lze talíř doplnit sýry. S nimi však opatrně, obsahují oproti šunce spoustu kalorií. Jde však o další kvalitní potraviny, takže se nemusíte bát, jen je jezte s rozumem. Mezi doporučené sýry patří ovčí, kvalitní eidamy nejlépe se sníženým obsahem tuku, ale vybírat můžete také z běžných sýrů, které najdete i v light verzi.

  • Zeleninový talíř

U zdravého pohoštění by neměl chybět zeleninový talíř, který lze doplnit také ovocem.

  • Avokádo s lososem

Avokádo je kvalitním zdrojem tuků, proto zkuste svou návštěvu pohostit také jednohubkami s avokádovou pomazánkou a uzeným lososem.

Stačí si rozmačkat zralé avokádo, přidat sůl, pepř a trochu citronu. Vše společně dobře promíchejte, namažte na celozrnné pečivo a doplňte uzeným lososem.

  • Rajčata s mozzarellou

Mezi další zdravé jednohubky se řadí také rajčata s mozzarellou. Tu si můžete vybrat se sníženým obsahem tuku. Díky tomu ušetříte kalorie a tuky, které můžete doplnit třeba právě jednohubkou s avokádem a lososem.

Pitný režim a alkohol

Kromě pohoštění nezapomínejte ani na pitný režim. Rozumíme, že každý si chce dát skleničku vína, ale je rozumné u vína také zůstat a především pít dostatek vody.

Běžné slazené nápoje vyměňte za verze bez kalorií a mějte vždy na stole karafu s vodou, kterou lze dochutit citrusovými plody.