Candida albicans je druhem kvasinky obývající náš trávicí trakt, střeva, ústa, jícen a urogenitální trakt. Je přirozenou a nedílnou součástí střevního mikrobiomu a má mnoho pozitivních funkcí. Jednou z nich je štěpení živin, aby se z krve mohly důkladně vstřebat do orgánů. Má také schopnost rozpoznat a zabíjet škodlivé bakterie (především streptokoka) a jiné patogenní organismy uvnitř zažívacího traktu, čímž nás chrání. Ve zdravém vyváženém stavu máme v těle miliony kvasinek candidy, které jsou pro nás přínosem. Když se však candida přemnoží, způsobuje tzv. kandidózu. Tahle kvasinka se ale nepřemnoží jen tak.

K přemnožení dochází tehdy, pokud je vnitřní prostředí těla v nerovnováze – játra nestíhají odbourávat toxiny ze stravy a vnějšího prostředí (pesticidy, těžké kovy, viry, bakterie), a tak se hromadí ve střevech, lymfě, krvi a ledvinách. Podobně jako u jiných onemocnění, i candida je výsledkem celkového životního stylu, kdy jsme se vychýlili z rovnováhy, ať už vlivem nadměrného dlouhodobého stresu, nekvalitního jídla, následkem dlouhodobého užívání chemických léků a antibiotik, nebo tíživého psychického stavu (úzkosti, deprese). Celkově lze říct, že přemnožení candidy jde ruku v ruce s oslabeným imunitním systémem.

Nepříjemné symptomy

Když se candida přemnoží a stane se z ní houbová forma, začne vytvářet kořenové struktury označované jako rhizoidy, které procházejí střevními stěnami a tvoří otvory ve stěnách střev. To způsobí, že kvasinky, toxický odpad, bakterie a nestrávené jídlo začnou vstupovat do krevního řečiště. Následkem toho vznikají nepříjemné, chronické a nebezpečné problémy, jako syndrom propustného střeva, řídká stolice, zácpy, potravinové intolerance a přecitlivělost na některé potraviny, kožní vyrážky a nehtové plísně, svědění, otoky, únava, psychická otupělost, záněty nebo bílý výtok z pochvy (vaginální kvasinková infekce). Na přemnoženou candidu se svádí dnes ledacos.

Některé projevy přemnožené candidy:

  • trávicí potíže (pálení žáhy, říhání, nadýmání, reflux, střídání zácpy a průjmu), syndrom propustného střeva
  • potravinové alergie nebo intolerance
  • svědění, pálení, zarudnutí kůže, ekzémy, vyrážky, nehtové plísně
  • časté opakované záněty močového měchýře
  • chutě na sladké
  • bolesti hlavy, migrény
  • opary, afty
  • změny nálad, problémy s pamětí a koncentrací
  • PMS
  • astma
  • červené podrážděné oči
  • bolesti svalů a kloubů
  • únava hned po probuzení
  • úbytky váhy či naopak nabírání
  • autoimunitní onemocnění

Proč nefunguje přístup konvenční medicíny?

Existují volně prodejné antimykotické přípravky v podobě krémů, mastí, pleťových vod, pastilek, které jsou zaměřené na léčbu infekce pouze v určité postižené oblasti. Působí dočasně na zmírnění příznaků. Nemohou však poskytnout trvalé a systémové řešení, protože kvasinky žijí především ve vašich útrobách, kromě viditelně postižené oblasti. O něco silnější jsou léky na předpis – zkušenosti jejich uživatelů však hovoří o tom, že po nějaké době léky přestávají fungovat nebo se kvasinková infekce dokonce ještě zhorší, nemluvě o vedlejších účincích – mezi hlavní patří zatížení jater.

Podle čínské medicíny a ájurvédy stojí za všemi nemocemi, a tedy i za přemnožením candidy, oslabená játra. Z tohoto pohledu je jasné, že je kontraproduktivní játra ještě více zatěžovat jakýmikoli syntetickými léky pro léčbu kandidózy. Přístup moderní medicíny ke kvasinkové infekci jde cestou potlačení symptomů onemocnění, nikoli léčení skutečné příčiny. Proto nefunguje. Pokud chcete dát kandidóze nadobro sbohem, je třeba zvolit celostní přístup.

Co nejíst?

To první, co můžete udělat, je úprava jídelníčku. Strava s vysokým obsahem průmyslově zpracovaných sacharidů, tuků, vysoce průmyslově zpracovaných potravin s chemickými přísadami, konzervanty, stabilizátory a barvivy a nízkým obsahem čerstvé zeleniny a ovoce ovlivňuje biochemické procesy v buňkách, zhoršuje trávení a zasahuje do přirozeného procesu detoxikace. Kromě toho také živí candidu, které se daří žít a množit právě z průmyslově zpracovaných sacharidů, jako je cukr, bílá mouka a výrobky z ní (pečivo, těstoviny) a bílá rýže. Pokud trpíte mírnými příznaky kvasinkového přemnožení, jistě jste si všimli, že po probdělé noci plné alkoholu nebo po svátcích, kdy talíře přetékají cukrem a nepříliš vyváženými jídly, se vaše symptomy zhorší. Zdravá vyvážená strava je pro zdárné vyléčení naprosto zásadní. Když k tomu přidáte antistresové strategie a dostatek spánku, máte vyhráno.

Vhodná dieta pro vymýcení kandidózy spočívá ve dvou krocích:

1. Eliminujte potraviny, kterými se candida živí. To je hlavně cukr ve všech jeho podobách včetně třtinového a dalších zdravých sladidel (včetně obilných sirupů a sladů), lepek, průmyslově zpracované potraviny plné přídatných látek, fast food, těžká tučná jídla a hlen tvořící potraviny a všechny průmyslově zpracované sacharidy. A samozřejmě alkohol, cigarety a káva. Odstraněním nebo přísnou minimalizací spotřeby těchto potravin zbavíte candidu jejího zásobování živinami, které jí pomáhají se množit.

2. Zvyšte přísun čistého výživného jídla. To je takové jídlo, které nezatěžuje játra zbytečnými pesticidy, různými látkami vylepšujícími chuť a konzistenci (tzv. éčky), toxiny ani zbytkovými antibiotiky (typicky maso z velkochovů). Věnujte maximální pozornost protizánětlivé alkalizující stravě, kdy polovinu talíře tvoří zelenina – v létě v podobě čerstvých salátů a sezonní zeleniny, v zimě s převahou tepelně upravené. Zbytek talíře tvoří celozrnné obiloviny, luštěniny a přiměřené množství masa (dvakrát až třikrát týdně) z bio nebo farmářské produkce. Tuky volte přiměřeně a zdravé – olivový olej, ghí, sezamový, lněný a všechny druhy zastudena lisovaných olejů jsou správná volba. Využívejte také tuky z ořechů a semínek, jen pohlídejte, aby nebyly žluklé – žluklé rostlinné tuky jsou toxické pro játra. Ořechy a semínka pro lepší stravitelnost namáčejte. Pokud máte rádi mléčné výrobky, vybírejte nepasterizované – obsahují spektrum živých bakterií, které pomáhají osídlit vaše střeva přátelskými bakteriemi a tím nedají candidě šanci, aby se přemnožila. Mléčné výrobky kupujte nepřislazované. Ani s nimi to však nepřehánějte – jeden jogurt denně je v pořádku, tři až pět už zbytečně přetěžují trávení. Jídelníček má být především pestrý s převahou zeleniny a čerstvého ovoce. Léto nám poskytuje ideální dobu na to pustit se do odlehčeného jídelníčku nabitého léčivými potravinami z přírody.

Podpořte játra, ale drastickým očistám se vyhněte

Jídelníček, který vás nejlépe podpoří v boji s přemnoženou candidou, bude odlehčený. Vyhněte se však drastickým detoxům a očistám v podobě hladovění, striktních monodiet nebo pití zeleninových šťáv bez tuhé stravy. Ty zbytečně přivádějí vaše játra k šoku tím, že je nutí uvolňovat toxiny jak na běžícím pásu, játra pak ve snaze vás ochránit zavřou dveře a toxiny budou zadržovat, aby vás chránila. A tak v době, kdy by si měla odpočinout, pracují o to usilovněji. Co ještě můžete udělat pro podporu jater a posílení imunity?

Podpořte ranní detox jater

Vaše játra usínají ve stejný čas jako vy. Několik hodin odpočívají a časně ráno kolem třetí, čtvrté hodiny se probouzí a opět začínají pracovat. Spánek dopřává játrům čas dohnat resty, příležitost zbavit se toxinů, odnést odpadky z kontejneru, než nastane ranní shon. Po probuzení je dobré, pokud se vyhnete kofeinu a tučné snídani v podobě párků, šunky, vajec, slaniny, burákových másel…

Naopak noční jaterní detox podpoříte, když ráno po probuzení vypijete sklenici čisté vody s čerstvě vymačkanou citronovou nebo limetkovou šťávou (do 400 ml vymačkejte půlku citronu nebo limetky) a tím tělo důkladně zavodníte. Hydratace těla po probuzení játra nastartuje, aby pokračovala v detoxikaci. Játra vám poděkují, pokud jim čas od času dopřejte dopoledne možnost, aby pokračovala v očistě a nemusela přepínat do režimu trávení tuků. Zařazujte proto ranní detox, který spočívá v tom, že k snídani a během dopoledne až do oběda se obejdete bez radikálních tuků. „V okamžiku, kdy začnete konzumovat radikální tuky (ořechy, ořechová másla, semínka, olej, avokádo, kokosový ořech, vejce, slaninu, krůtí maso, mléko, sýr, jogurt, syrovátkový protein, šunku a další), detoxikace končí,“ píše ve své knize Játra a jejich léčba Anthony William a s těmito dobrotami radí počkat do oběda.

K snídani si dejte třeba banánové smoothie (banán, listová zelenina, řasa kelp, hrnek bobulovin), jáhly s jablky nebo jiné ovoce dle chuti a sezony. Kdykoli máte během poledne hlad, dejte si čerstvé ovoce nebo zeleninu. Pijte dostatek vody. Toto je návod na jednoduchý ranní detox, který pomůže játrům a tím i vašemu celkovému zdraví. Zařazovat ho můžete podle nálady. Ideální je do horkého léta – je to způsob, jak játrům pomoci v jejich detoxikaci a ozdravit tak celý organismus.

Léčivé potraviny pro eliminaci přemnožené candidy

Řapíkatý celer – ochraňuje membrány jaterních buněk a zabraňuje množení virů, bakterií a plísní. Navazuje na sebe jedy a toxiny v játrech. V boji s přemnoženou candidou je to váš nejlepší spojenec. Ideálně ho konzumujte odšťavněný jako bylinné tonikum po ránu, půl hodiny poté, co jste vypili vodu s citronem, jako součást vašeho ranního zavodnění.

  • Jablka – pomáhají čistit játra tak, že rozpouštějí toxický povlak na vnitřní straně skladovacích prostor jater. Zbavují játra bakterií, plísní, kvasinek, hub a virů.
  • Ředkvičky – silný lék na játra, v nichž působí jako dezinfekční prostředek, zastaví infekci způsobenou patogeny.
  • Česnek – léčivý palčivý česnek představuje pro patogeny ve vašich játrech a zažívacím traktu noční můru. Jste-li na česnek přecitlivělí, vyzkoušejte cibuli.
  • Fíky – navazují se na téměř všechny druhy patogenů a toxinů ve střevním traktu a vyvádějí je z těla ven. Chrání tak játra, aby do nich nepřicházelo tolik jedů.