Proč bychom měli polévky konzumovat?
Polévka jako součást oběda dodá tělu potřebné tekutiny. Opravdu kvalitní masový či zeleninový vývar podpoří vznik žaludečních šťáv a tak usnadní trávení dalšího chodu. Oběd navíc získá další chutě. Husté polévky mohou dokonce nahradit některé z hlavních denních jídel a v zimě příjemně zahřát. A právě na tento druh polévek se zaměříme. Prohřívající hutné polévky vhodné na zimní prohřátí lze totiž připravit i v mírně odlehčené variantě, která podpoří detoxikaci a zároveň bude dobře chutnat.
Cuketový krém s kokosovým mlékem
Krémová cuketová polévka přijde k chuti v létě i v zimě. V chladnějším období roku ji navíc můžete zařadit do jídelníčku místo večeře a doplnit tak svoji dávku vitaminů.
Ingredience:
- 1 středně velká cuketa
- 1 cibule
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml kokosového mléka
- sůl
- pepř
- muškátový květ
- celerová nať
Postup:
Na kokosovém oleji zpěňte nadrobno pokrájenou cibulku a zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu, sůl, trochu pepře a vařte asi 15 minut na mírném ohni. Poté přidejte celerovou nať a ještě asi 5 minut povařte. Nakonec vše ještě v hrnci rozmixujte a zjemněte kokosovým mlékem. Jako poslední krok přidejte špetku muškátového květu a polévka je hotová.
Cuketa je výborná na mnoho způsobů. Dopřejte si chuť Francie s cuketovým quichem.
Květákový krém s kari
Květák seženete po celý rok, proto nic nebráni tomu, uvařit si z něho polévku i v chladnějších měsících roku a dopřát si tak vzpomínku na léto i příjemné prohřátí.
Ingredience:
- 1 středně velký květák
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- kokosový olej
- špetka kari koření
- špetka chilli
- 100 ml kokosového mléka
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- 1 citron
- snítka zelené natě – petržel, celer, koriandr apod.
Postup:
V hrnci nechte rozpustit kokosový olej a zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Poprašte kari kořením a nechte rozvinout jeho vůni. Přidejte očištěný a nadrobno nakrájený květák a zalijte vývarem. Nechte vařit tak dlouho, dokud nebude zelenina měkká. Poté rozmixujte a přidejte kokosové mléko. Dochuťte solí a pepřem, případně několika kapkami citronové šťávy. Kdo má rád pálivé pokrmy, může přidat trochu chilli. Navrch přidejte na ozdobení zeleninovou nať a pak už si jen pochutnejte.
Italská rajčatová polévka s mozzarellou
Rajčatová polévka patří ke klasice nejen italské kuchyně. Mnoho z nás si ji ale pamatuje ze školní jídelny jako neoblíbenou řídkou červenou tekutinu, v níž plavala rozvařená rýže. My se ale vydáme jinou cestou. Naši rajčatovou polévku si zamilujete.
Ingredience:
- 250 g čerstvých rajčat
- 250 g konzervovaných rajčat ve vlastní šťávě
- 1 stroužek česneku
- 2 cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- extra panenský olivový olej
- 1 mozzarella
- sůl
- pepř
- čerstvá bazalka na ozdobení
Postup:
Čerstvá rajčata spařte a oloupejte. V hrnci rozpalte olivový olej, přidejte nakrájenou cibulku a česnek a krátce orestujte. Čerstvá i konzervovaná rajčata pokrájejte na kostičky a přidejte do hrnce. Vše zalijte zeleninovým vývarem a nechte asi 15 minut povařit. Poté tyčovým mixérem ještě v hrnci rozmixujte. Přidejte na drobné kostičky nakrájenou mozzarellu a nechte ji po dobu asi 5 minut mírně rozpustit. Dochuťte solí a pepřem a ozdobte bazalkou. Při servírování můžete na talíři polévku ještě zakápnout trochou olivového oleje.
Vyzkoušejte také jinou variantu rajčatové polévky s červenou čočkou.