Proč bychom měli polévky konzumovat?

Polévka jako součást oběda dodá tělu potřebné tekutiny. Opravdu kvalitní masový či zeleninový vývar podpoří vznik žaludečních šťáv a tak usnadní trávení dalšího chodu. Oběd navíc získá další chutě. Husté polévky mohou dokonce nahradit některé z hlavních denních jídel a v zimě příjemně zahřát. A právě na tento druh polévek se zaměříme. Prohřívající hutné polévky vhodné na zimní prohřátí lze totiž připravit i v mírně odlehčené variantě, která podpoří detoxikaci a zároveň bude dobře chutnat.

Cuketový krém s kokosovým mlékem

Krémová cuketová polévka přijde k chuti v létě i v zimě. V chladnějším období roku ji navíc můžete zařadit do jídelníčku místo večeře a doplnit tak svoji dávku vitaminů.

Ingredience:

  • 1 středně velká cuketa
  • 1 cibule
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml kokosového mléka
  • sůl
  • pepř
  • muškátový květ
  • celerová nať

Postup:

Na kokosovém oleji zpěňte nadrobno pokrájenou cibulku a zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu, sůl, trochu pepře a vařte asi 15 minut na mírném ohni. Poté přidejte celerovou nať a ještě asi 5 minut povařte. Nakonec vše ještě v hrnci rozmixujte a zjemněte kokosovým mlékem. Jako poslední krok přidejte špetku muškátového květu a polévka je hotová.

Cuketa je výborná na mnoho způsobů. Dopřejte si chuť Francie s cuketovým quichem.

Květákový krém s kari

Květák seženete po celý rok, proto nic nebráni tomu, uvařit si z něho polévku i v chladnějších měsících roku a dopřát si tak vzpomínku na léto i příjemné prohřátí.

Ingredience:

  • 1 středně velký květák
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • kokosový olej
  • špetka kari koření
  • špetka chilli
  • 100 ml kokosového mléka
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 1 citron
  • snítka zelené natě – petržel, celer, koriandr apod.

Postup:

V hrnci nechte rozpustit kokosový olej a zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Poprašte kari kořením a nechte rozvinout jeho vůni. Přidejte očištěný a nadrobno nakrájený květák a zalijte vývarem. Nechte vařit tak dlouho, dokud nebude zelenina měkká. Poté rozmixujte a přidejte kokosové mléko. Dochuťte solí a pepřem, případně několika kapkami citronové šťávy. Kdo má rád pálivé pokrmy, může přidat trochu chilli. Navrch přidejte na ozdobení zeleninovou nať a pak už si jen pochutnejte.

Italská rajčatová polévka s mozzarellou

Rajčatová polévka patří ke klasice nejen italské kuchyně. Mnoho z nás si ji ale pamatuje ze školní jídelny jako neoblíbenou řídkou červenou tekutinu, v níž plavala rozvařená rýže. My se ale vydáme jinou cestou. Naši rajčatovou polévku si zamilujete.

Ingredience:

  • 250 g čerstvých rajčat
  • 250 g konzervovaných rajčat ve vlastní šťávě
  • 1 stroužek česneku
  • 2 cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • extra panenský olivový olej
  • 1 mozzarella
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá bazalka na ozdobení

Postup:

Čerstvá rajčata spařte a oloupejte. V hrnci rozpalte olivový olej, přidejte nakrájenou cibulku a česnek a krátce orestujte. Čerstvá i konzervovaná rajčata pokrájejte na kostičky a přidejte do hrnce. Vše zalijte zeleninovým vývarem a nechte asi 15 minut povařit. Poté tyčovým mixérem ještě v hrnci rozmixujte. Přidejte na drobné kostičky nakrájenou mozzarellu a nechte ji po dobu asi 5 minut mírně rozpustit. Dochuťte solí a pepřem a ozdobte bazalkou. Při servírování můžete na talíři polévku ještě zakápnout trochou olivového oleje.

Vyzkoušejte také jinou variantu rajčatové polévky s červenou čočkou.