Vaření ze sezónních potravin

Vaření ze sezónních potravin
Všude se doporučuje jíst dostatek kvalitních potravin a zeleniny, zapomíná se však na sezónní potraviny. Nejen, že díky těmto potravinám ušetříte pár korun, navíc se jedná o kvalitní potraviny z českého trhu.

Jaké jsou sezónní potraviny v měsíci leden?

Patří sem například jablka, jedlé kaštany, pórek, růžičková kapusta, sladké brambory nebo tuřín. V dnešním článku vám prozradíme pár receptů, co si z těchto potravin připravit. Recepty budou zdravé a hodí se také do diety.

Jablečné lívance

Připravte si:

  • Jablka
  • Ovesné vločky
  • Špetka soli
  • Sladidlo (flavdrops, protein)
  • Vejce
  • Olej ve spreji (nebo olivový olej)

Postup:

Nejprve si nastrouhejte jablko a dejte ho přes utěrku odmočit do misky. K nastrouhanému jablku přidejte ovesné vločky, zalijte trochou horké vody a nechte vločky vsáknout vodu. Po pár minutách přidejte sladidlo, můžete využít protein, flavdrops (bezkalorické sladké kapky) nebo med. Nezapomeňte na špetku soli a následně vmíchejte vejce.

Směs lijte na pánev s trochou oleje (hodí se také olej ve spreji).

 

Lívance můžete dozdobit skořicí a přidat můžete také tvaroh nebo jogurt. 

Hovězí na pórku se zázvorem

A co takový pórek? Pórek můžete přidat do jakékoli masové směsi, ale dnes vám představíme recept s hovězím a zázvorem.

 

Připravte si:

  • Kvalitní hovězí
  • Pórek
  • Zázvor
  • Sůl, pepř
  • Solamyl
  • Olej na smažení (olivový, kokosový)

Postup:

Jako první si připravte maso, které očistěte a nakrájejte na tenké kousky. Maso vložte do misky, k němu přidejte nakrájený pórek (především zelenou část), zázvor, vše osolte, přidejte trochu pepře a zasypte lžičkou solamylu. Směs promíchejte a nechte odpočinout v lednici.

 

Po vyndání z lednice rozpalte pánev, přidejte trochu oleje nebo jiného tuku a směs zprudka osmažte. Podávat můžete s rýží.

Rizoto s růžičkovou kapustou

K růžičkové kapustě má spousta lidí odpor a nevyhledává jí. Zkuste si ji připravit v rizoto a uvidíte, že i odpůrci růžičkové kapusty si pochutnají.

Připravte si:

  • Rýži
  • Růžičková kapusta
  • Kuřecí maso
  • Mrkev (nebo jinou zeleninu)
  • Olej na smažení (kokosový, olivový)

Postup:

Nejprve si uvařte rýži a také připravte kapustu na páře. Jakmile budete mít kapustu hotovou, nakrájejte si kuřecí na kousky a hoďte na pánev. Po zatáhnutí masa můžete přidat mrkev či jinou zeleninu na malé kousky, podlít nejlépe vývarem (poslouží také voda) a nechat vše spolu vařit. Kapustu si mezitím rozkrájejte a hoďte do hotové směsi na pánvi. Rýži vmíchejte jako naposledy a dozdobit můžete také sýrem.

ZAVŘÍT REKLAMU
Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.