Jaké jsou sezónní potraviny v měsíci leden?
Patří sem například jablka, jedlé kaštany, pórek, růžičková kapusta, sladké brambory nebo tuřín. V dnešním článku vám prozradíme pár receptů, co si z těchto potravin připravit. Recepty budou zdravé a hodí se také do diety.
Jablečné lívance
Připravte si:
- Jablka
- Ovesné vločky
- Špetka soli
- Sladidlo (flavdrops, protein)
- Vejce
- Olej ve spreji (nebo olivový olej)
Postup:
Nejprve si nastrouhejte jablko a dejte ho přes utěrku odmočit do misky. K nastrouhanému jablku přidejte ovesné vločky, zalijte trochou horké vody a nechte vločky vsáknout vodu. Po pár minutách přidejte sladidlo, můžete využít protein, flavdrops (bezkalorické sladké kapky) nebo med. Nezapomeňte na špetku soli a následně vmíchejte vejce.
Směs lijte na pánev s trochou oleje (hodí se také olej ve spreji).
Lívance můžete dozdobit skořicí a přidat můžete také tvaroh nebo jogurt.
Hovězí na pórku se zázvorem
A co takový pórek? Pórek můžete přidat do jakékoli masové směsi, ale dnes vám představíme recept s hovězím a zázvorem.
Připravte si:
- Kvalitní hovězí
- Pórek
- Zázvor
- Sůl, pepř
- Solamyl
- Olej na smažení (olivový, kokosový)
Postup:
Jako první si připravte maso, které očistěte a nakrájejte na tenké kousky. Maso vložte do misky, k němu přidejte nakrájený pórek (především zelenou část), zázvor, vše osolte, přidejte trochu pepře a zasypte lžičkou solamylu. Směs promíchejte a nechte odpočinout v lednici.
Po vyndání z lednice rozpalte pánev, přidejte trochu oleje nebo jiného tuku a směs zprudka osmažte. Podávat můžete s rýží.
Rizoto s růžičkovou kapustou
K růžičkové kapustě má spousta lidí odpor a nevyhledává jí. Zkuste si ji připravit v rizoto a uvidíte, že i odpůrci růžičkové kapusty si pochutnají.
Připravte si:
- Rýži
- Růžičková kapusta
- Kuřecí maso
- Mrkev (nebo jinou zeleninu)
- Olej na smažení (kokosový, olivový)
Postup:
Nejprve si uvařte rýži a také připravte kapustu na páře. Jakmile budete mít kapustu hotovou, nakrájejte si kuřecí na kousky a hoďte na pánev. Po zatáhnutí masa můžete přidat mrkev či jinou zeleninu na malé kousky, podlít nejlépe vývarem (poslouží také voda) a nechat vše spolu vařit. Kapustu si mezitím rozkrájejte a hoďte do hotové směsi na pánvi. Rýži vmíchejte jako naposledy a dozdobit můžete také sýrem.