Premium obsah

Vajíčka pokaždé jinak

Vajíčka pokaždé jinak
Vajíčka se řadí mezi prospěšné potraviny plné kvalitních bílkovin a zdravých tuků. Jedno větší vejce obsahuje 60 kalorií, 4 gramy tuku a 5,5 gramu bílkovin. Lidé vajíčka často zařazují ke snídani, nejčastěji míchaná, omeletu nebo volské oko. Tyto tři nejčastější varianty přípravy vajíček však mohou každého brzy omrzet. Proto přinášíme pár vaječných receptů, které jsou zdravé a hodí se pro ty, co drží dietu.

Ovesné placky

Ovesné placky si můžete připravit ke snídani, svačině nebo třeba večeři. Lze si je však zabalit s sebou do krabičky třeba do práce, do školy nebo na výlet. Skvěle chutnají také studené.

 

Ingredience:

  • 60 g ovesných vloček
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • plátek šunky nebo slaniny
  • olivový nebo kokosový olej 

Postup:

Nejprve si zalijte vločky horkou vodou, přidejte vejce, sůl a pepř a vše pořádně promíchejte. Na pánvi si osmažte na kousky nakrájenou slaninu nebo šunku a poté na pánev nalijte směs vloček s vejci.

Můžete si připravit jednu velkou omeletu nebo nalít na pánev menší množství a uvařit si více menších placek. Nezapomeňte ovesné placky doplnit zeleninou.

Mug cake

Tento recept je na sladký a jednoduchý dezert z mikrovlnné trouby. Hlavní roli v něm opět hrají vejce a ovesné vločky. Mug cake je plný kvalitních bílkovin, sacharidů, ale také zdravých tuků.

 

Ingredience:

  • 60 g ovesných vloček
  • vejce
  • lžička prášku do pečiva
  • sladidlo (protein, flavdrops)
  • arašídové máslo
  • jogurt

 

Postup:

Nejprve zalijte ovesné vločky horkou vodou, vmíchejte vejce, sladidlo, lžičku prášku do pečiva a lžíci arašídového másla (můžete nahradit oříšky pro kvalitní zdroj tuků). Jakmile budete mít vše smíchané, přelijte do hrnku a dejte na pár minut do mikrovlnné trouby. Po vyndání můžete dozdobit ovocem a přelít jogurtem.

Lečo

Tento známý pokrm si můžete připravit zdravě z pár ingrediencí, které každý najde doma.

 

Ingredience:

  • 2 vejce
  • paprika
  • cibule
  • rajčata
  • sůl a pepř
  • olivový nebo kokosový olej na smažení

 

Postup:

Nejprve si nakrájejte zeleninu, dejte olej na pánev a zeleninu osmažte. Nejdéle byste měli smažit papriku, která se připravuje o něco déle než rajčata. Jakmile budete mít veškerou zeleninu připravenou a osmaženou, zalijte směs vajíčky a přidejte sůl a pepř. Poté stačí už jen míchat a máte hotovo.

Zdravé lečo můžete jíst s celozrnným pečivem nebo rýžovými chlebíčky. Opět nezapomeňte dodat na talíř dostatek zeleniny.

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.