NA CESTY I ZA STUDENA
POLENTA S PESTEM Z POLNÍČKU
- 1 l vody
- hrst nasekaných dýňových semínek
- 200 g instantní polenty
- 1 kostička zeleninového biobujonu
- 1 lžíce olivového oleje
- cherry rajčátka a polníček na ozdobu
Na pesto: * 50 g dýňových semínek (můžeme přidat sezamová i slunečnicová) * 150 ml olivového oleje * 1 lžičky soli * miska polníčku * 2 stroužky česneku
Vodu v hrnci přivedeme k varu s nasekanými dýňovými semínky. Rozpustíme bujon a za stálého míchání vsypeme polentu, 3 minuty mícháme a necháme probublávat.
Na závěr přidáme lžíci olivového oleje. Vzniklou hmotu přelejeme do pekáčku a necháme vychladnout.
Připravíme pesto: Na suché pánvi opražíme semínka se špetkou soli. Rozmixujeme s olivovým olejem, solí, česnekem a polníčkem dohladka. Povrch polenty potřeme pestem z polníčku. Krájíme na jednohubky a zdobíme cherry rajčátky.
HLAVNÍ CHOD I PŘÍLOHA K MASU
KUSKUSOVÝ SALÁT S PEČENOU ZELENINOU A KOZÍM SÝREM
- 200 g kuskusu * 1 cuketa*
- 2 papriky (červená, žlutá)
- 1 lilek
- 6 lžic olivového oleje
- 2 červené cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl
- 150 g kozího sýra
- petržel na posypání
Zeleninu nakrájíme na kousky, česnek rozebereme na stroužky, ale neloupeme.
Promícháme v pekáčku s olivovým olejem, solí a rozmarýnem a dáme péct na 40 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Občas promícháme, aby se zelenina pekla rovnoměrně. Kuskus nasypeme do kastrůlku, přidáme lžíci oleje a lžičku soli a promícháme, aby se zrníčka obalila tukem. Přilejeme 320 ml vroucí vody a necháme pod pokličkou 5 minut nabobtnat. Hotový kuskus smícháme se zeleninou. Servírujeme posypané kozím sýrem a nasekanou petrželkou.
DOKONALÁ KOMBINACE
CELEROVÁ KAŠE S RESTOVANÝM TEMPEHEM
- 1,2 kg celeru
- 600 g brambor
- 4 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 190 g uzeného tempehu
- 2 lžíce Shoyu
- 2 až 4 druhy sezonní zeleniny (celkem cca 800 g)
- sůl
Očištěný celer a brambory nakrájíme na hranolky, dáme do hrnce a podlijeme trochou vody, osolíme a pod pokličkou dusíme.
Hlídáme, aby se voda neodpařila, v případě potřeby vodu dolejeme. Když jsou celer a brambory měkké, přidáme máslo a rozmixujeme na kaši. Na pánvi na oleji opékáme z obou stran na plátky nakrájený tempeh, po 2–3 minutách přidáme shoyu a ještě pár minut opékáme. Servírujeme se zeleninou dušenou ve vlastní šťávě.
Tip: Můžete na talíř přidat i lžíci kysaného zelí, obohatíte tak pokrm o cenná probiotika.
JASNÁ TREFA
CIZRNOVÝ FALAFEL S RUKOLOU
- 250 g cizrny
- svazek rukoly
- 1 lžíce římského kmínu
- 1 lžička soli
- 1 lžičky mletého pepře
- 1 lžičky mletého koriandru
- špetka chilli
- slunečnicový olej na smažení
- jogurt, mix listových salátů k podávání
Cizrnu namočíme na 12–24 hodin do vody (vodu 2–3× vyměníme). V mixéru umixujeme scezenou cizrnu s rukolou. Vmícháme sůl, mletý pepř a mletý koriandr a dáme na 20 minut odpočívat do lednice. Tvarujeme kuličky a smažíme ve vrstvě oleje (2 cm) na středním plameni. Servírujeme s mixem listových salátů a lžící jogurtu, případně s pita chlebem.
Tip: Rukolu můžete nahradit dvěma jarními cibulkami a hrstí petržele. Pro výraznější chuť přidejte dva stroužky česneku.
Zdroj:
časopis Kondice 7/2017