Ingredience pro 4 porce:

2 hrsti čerstvých bazalkových listů
1 stroužek česneku
4 lžíce panenského olivového oleje
2 lžíce piniových semínek
2 lžíce strouhaného parmazánu
sůl
250 g špaget

Postup:

Pesto je nejlepší připravovat v menší kameninové misce pomocí dřevěné nebo kameninové paličky. Použít ale můžete i mixér, i když pak pesto nebude tak aromatické.

Bazalkové listy rozmačkejte paličkou nebo rozmixujte. Pak přidejte piniová semínka, parmazán a olivový olej – paličkou nebo mixérem je spojte v jednolitou hmotu. Dochuťte propasírovaným stroužkem česneku a mořskou solí.

Špagety uvařte v osolené vodě. Sceďte je a do ještě teplých těstovin rozmíchejte pesto. Na talíři špagety ozdobte bazalkovými listy a posypte parmazánem.