Premium obsah

Špaldové tyčinky či preclíky

Špaldové tyčinky či preclíky
Hledáte něco dobrého, slaného, zdravého a křupavého k vínu, pivu nebo jen tak na chuť? V tom případě je tento recept přesně pro vás!

INGREDIENCE:

na kvásek:

• 1/2 čerstvého droždí

• 1 PL hladké špaldové mouky

• 1 ČL cukru (třtinového)

• 80 ml vlažného rostlinného mléka

 

na těsto:

• 280 g hladké špaldové mouky

• 200 g celozrnné špaldové mouky

• 3 PL olivového oleje

• 1 ČL soli

• 100 ml vlažného rostlinného mléka (nebo vody)

• 120 ml vlažné vody

 

na posypání:

• kapka oleje + jablečný ocet + trocha vody (na potření)

• hrubá sůl

• semínka

• mák

• koření

• bylinková sůl

 

POSTUP:

Droždí rozdrolte do velké mísy a pořádně ho promíchejte se všemi ingrediencemi na kvásek. Misku s kváskem přikryjte utěrkou a dejte ho na 10 minut na teplé místo zaktivovat. Po 10 minutách by z kvásku měla vzniknout kašička.

Ke kvásku zapracujte nejlépe v robotu ostatní ingredience. Pevné tahavé těsto přikryjte utěrkou a dejte ho na hodinu kynout na teplé místo.

Jakmile vám těsto vykyne, rozválejte ho na lehce pomoučené ploše a rozkrájejte na dlouhé a úzké obdélníky. Obdélníky můžete naříznout buď na dva, nebo na tři kousky tak, aby na jedné straně byly stále spojené. Ze vzniklých dílků upleťte copánek nebo je jen zamotejte do sebe. Můžete si s těstem vyhrát a vytvořit i preclíky, věnečky nebo jiné tvary.

Tyčinky vyskládejte na plech s papírem na pečení, potřete je směsí z oleje, octu a vody a posypejte semínky, kořením nebo jen solí. Tyčinky pečte při 200 °C cca 15 minut do zlatova.

Dobrou chuť!

 

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.