Ingredience:

  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 řapík celeru
  • 1 mrkev
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 600 g masitých zralých rajčat
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 200 g zakysané smetany
  • sůl a pepř
  • lístky bazalky
  • 2 plátky žitného chleba

Postup:

Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte. Řapík celeru a oloupanou mrkev nakrájejte na drobné kostičky. Na oleji nechte zesklovatět šalotku. Přidejte česnek a mrkev s řapíkatým celerem a restujte asi 10 minut. Posypejte cukrem a nechte zkaramelizovat.

Přidejte rajčata nakrájená na kousky a zalijte vývarem. Osolte, opepřete a pod poklicí vařte 15 minut. Poté rozmixujte tyčovým mixérem.

Podávejte se zakysanou smetanou, lístky bazalky a plátkem žitného chleba.