INGREDIENCE:
- 470 g hladké špaldové mouky
- 30 g kukuřičného škrobu
- špetka soli
- 40 g javorového sirupu
- 80 g rostlinného másla (Hera)
- 250 ml vody
na náplň:
- 3 jablka (cca 290 g)
- 40 g javorového sirupu
- 10 g skořice
- šťáva z 1 citronu
- 70 g rozinek (nebo brusinek či jiného sušeného ovoce)
- 40 g vlašských ořechů
na pomazání:
- 2 PL javorového sirupu
- 2 PL vody
POSTUP:
Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu. V robotu smíchejte všechny suché ingredience a postupně zapracujte i máslo, sirup a vodu do pevného těsta. Těsto nechte chvilku odpočinout a mezitím si připravte náplň.
Jablka zbavte jádřince a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Jablka smíchejte se skořicí, sirupem, citronovou šťávou, nasekanými ořechy a sušeným ovocem.
Těsto rozválejte na obdélník (nebo na 2 menší) a doprostřed podélně rozložte jablka. Boční okraje těsta přehněte přes jablka a poté i zbylé dva okraje. Spoje k sobě opatrně přimáčkněte a štrúdl dejte na plech s papírem na pečení. Pomažte jej směsí sirupu a vody a dejte péct na 35 minut na 200 °C. Během pečení můžete ještě 1–2× pomazat sirupem s vodou.
Dobrou chuť!