INGREDIENCE:

  • 470 g hladké špaldové mouky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • 40 g javorového sirupu
  • 80 g rostlinného másla (Hera)
  • 250 ml vody

na náplň:

  • 3 jablka (cca 290 g)
  • 40 g javorového sirupu
  • 10 g skořice
  • šťáva z 1 citronu
  • 70 g rozinek (nebo brusinek či jiného sušeného ovoce)
  • 40 g vlašských ořechů

na pomazání:

  • 2 PL javorového sirupu
  • 2 PL vody

POSTUP:

Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu. V robotu smíchejte všechny suché ingredience a postupně zapracujte i máslo, sirup a vodu do pevného těsta. Těsto nechte chvilku odpočinout a mezitím si připravte náplň.

Jablka zbavte jádřince a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Jablka smíchejte se skořicí, sirupem, citronovou šťávou, nasekanými ořechy a sušeným ovocem.

Těsto rozválejte na obdélník (nebo na 2 menší) a doprostřed podélně rozložte jablka. Boční okraje těsta přehněte přes jablka a poté i zbylé dva okraje. Spoje k sobě opatrně přimáčkněte a štrúdl dejte na plech s papírem na pečení. Pomažte jej směsí sirupu a vody a dejte péct na 35 minut na 200 °C. Během pečení můžete ještě 1–2× pomazat sirupem s vodou.

Dobrou chuť!