Dát si vánočku, nedát si? To je otázka, kterou si pokládá spoustu lidí, kteří celý rok poctivě dodržují zdravý jídelníček a pravidelně cvičí. Jeden kousek vánočky, kolik kalorií může mít? Kolik obsahuje cukru a nezdravého tuku? To vás nadále nemusí trápit! Přinášíme vám tip na zdravou vánočku, která navíc obsahuje poctivou porci bílkovin.

Jedná se o recept na celozrnnou vánočku s přidaným proteinovým práškem. Je nutno dodat, že ani tato vánočka neobsahuje nulové kalorie. Kaloricky je na tom téměř stejně jako běžná vánočka z klasické mouky a s přidaným cukrem.

Proč zvolit tuto vánočku oproti běžné?

Kalorie nejsou všechno.

Nejen, že díky tomuto receptu získáte kvalitní zdroj sacharidů, bílkovin, ale také tuků, také pro tělo získáte více mikronutrientů. Vánočka a celý recept je založen na kvalitních potravinách, které obsahují spoustu vitamínů a minerálů. Je tedy zřejmé, že tato vánočka ze špaldové mouky a ve zdravé verzi bude vždy lepší volbou než vánočka běžná.

Recept
Pojďme se tedy pustit do samotného receptu.

Co budete potřebovat?

700 g celozrnné špaldové mouky
350 ml vlažného mléka (můžete využít rostlinné mléka s nižším obsahem kalorií a tuků)
3 žloutky
120 g másla
42 g droždí
30 g medu
mleté vlašské ořechy
odměrka proteinu (nemusí být, můžete přidat více medu)

Postup:

Nejprve si nechte předehřát troubu na 180 stupňů. Mezitím si připravte kvásek.

Vezměte si mísu, do které přidejte mouku, uprostřed mouky udělejte místo pro droždí, které zalijte trochou mléka a přidejte med. Nechte vzejít kvásek. Po vykynutí přidejte ostatní ingredience a pořádně vše promíchejte.

Připravte si pečící papír na plech, na který pomalu motejte vánočku. Udělejte si 6 kousků, které rozválejte na válečky a zamotejte.

Vánočku pečte okolo 30 minut, pravidelně kontrolujtem. Můžete ji také potřít jedním vejcem.

Pár tipů a rad na závěr

Jak už bylo řečeno, není dobré nic přehánět a díky tomu, že má vánočka v názvu proteinová a celozrnná, neznamená, že neobsahuje kalorie. Je však výživově hodnotnější a pochutnáte si na ní stejně jako na té běžné, navíc s klidnějším svědomím!

Pokud chcete snížit kalorie, můžete také odebrat vlašské ořechy, které jsou sice skvělým zdrojem zdravých tuků, ale také obsahují spoustu kalorií. Snížit můžete také podíl másla v receptu, které už tolik výživné není a nebude tedy vašemu zdraví chybět.

Hlavní rada zní, nepřehánějte to s jídlem, ale také nemějte obavy, že po jednom kousku vánočky (ať už zdravější či ne) přiberete kilogram tuku navíc. Takto to opravdu nefunguje. Stejně jako po jednom salátu nezhubnete, ani po jednom kousku vánočky nepřiberete. A jsou Vánoce, tak si je užijte, dopřejte si, ale myslete také na své zdraví a snažte se mít 80 % jídelníčku založený na kvalitních a zdravých potravinách. A nezapomeňte ani na dostatek pohybu.