Polomáčené karamelové koule

Zdroj: Eliška Lossmanová
Ať už na oslavu, jako nedělní dezert, nebo jen tak na chuť, tyhle karamelové koule si oblíbí každý milovník sladkého, obzvlášť karamelu a čokolády. Koule jsou jednoduché na přípravu a času vám také moc nezaberou. Pokud se ale nechcete koulet s koulemi, můžete vyložit papírem na pečení třeba formu na chlebík, těsto namačkat na její dno a po ztuhnutí rozkrájet na jednoduché kostky.
Ingredience:
- 200 g datlí bez pecky
- 150 g arašídového másla
- 100 g kešu ořechů
- špetka soli
- 50 g pufované rýže (burizonů)
- 30 g čekankového sirupu
- cca 30 ml vody
- 100 g kvalitní čokolády
Postup:
Datle si aspoň na 15 minut namočte do vody. Poté je dejte do mixéru a rozmixujte do pasty, ke které přidejte máslo, ořechy, sirup a špetku soli. Vše spolu opět rozmixujte do pevné hmoty, kterou přemístěte do misky a rukama do ní zapracujte burizony. Ze vzniklé hmoty vytvarujte mezi navlhčenými dlaněmi koule, které dejte na chvilku vychladit do lednice.
Mezitím si ve vodní lázni rozehřejte čokoládu, ve které koule z poloviny nebo celé obalte. Na ještě nezatuhnutou čokoládu můžete nasypat krystalky soli, cukru nebo třeba lyofilizované ovoce.
Vše dejte vychladit do lednice.
Dobrou chuť!