Počet porcí: 6

Doba vaření: 30 minut


Polévka z červené čočky a rajčat

Základní suroviny:

  • 1x cibule
  • 1x mrkev
  • 4 stroužky česneku
  • Čerstvý zázvor (podle libosti)
  • Olivový olej nebo máslo na restování
  • 250g červené čočky
  • 1x plechovka krájených rajčat
  • Domácí vývar (zeleninový)
  • Kokosové mléko nebo smetana
  • Citronová šťáva

Koření:

  • Půl lžičky červené papriky
  • Půl lžičky saturejky
  • Půl lžičky kardamomu mletého
  • Špetka soli a pepře
  • Na ozdobu černé sezamové semínko

Postup:

Cibuli, česnek, zázvor a mrkev oloupeme a nakrájíme nadrobno. Poté suroviny přesypeme do hrnce s pomocí vařečky, kterou budeme polévku míchat. Hrnec zalijeme olivovým olejem (můžeme použít i máslo) a lehce restujeme. Když je zelenina zlatavá, přidáme červenou čočku a koření. Zalijeme rajčaty z plechovky a vývarem. Ochutíme citronovou šťávou a vaříme, dokud není čočka měkká.

V průběhu vaření je třeba polévku pravidelně kontrolovat a příležitostně dolít vodu.

Po vypnutí přívodu tepla přidáme kokosové mléko, nebo smetanu. Ochutnáme lžičkou od koření a případně dosolíme. Ozdobíme černým sezamovým semínkem.

Pozn.: Saturejka k nám přišla ze Středomoří. Přidává se k luštěninám z důvodu nadýmavosti.

Pozn.: Kardamom je součástí indického kari. Užívá se na ozvláštnění polévek, omáček a na pečení. Je proti stresu, uklidňuje trávicí trakt.