Počet porcí: 6
Doba vaření: 30 minut
Polévka z červené čočky a rajčat
Základní suroviny:
- 1x cibule
- 1x mrkev
- 4 stroužky česneku
- Čerstvý zázvor (podle libosti)
- Olivový olej nebo máslo na restování
- 250g červené čočky
- 1x plechovka krájených rajčat
- Domácí vývar (zeleninový)
- Kokosové mléko nebo smetana
- Citronová šťáva
Koření:
- Půl lžičky červené papriky
- Půl lžičky saturejky
- Půl lžičky kardamomu mletého
- Špetka soli a pepře
- Na ozdobu černé sezamové semínko
Postup:
Cibuli, česnek, zázvor a mrkev oloupeme a nakrájíme nadrobno. Poté suroviny přesypeme do hrnce s pomocí vařečky, kterou budeme polévku míchat. Hrnec zalijeme olivovým olejem (můžeme použít i máslo) a lehce restujeme. Když je zelenina zlatavá, přidáme červenou čočku a koření. Zalijeme rajčaty z plechovky a vývarem. Ochutíme citronovou šťávou a vaříme, dokud není čočka měkká.
V průběhu vaření je třeba polévku pravidelně kontrolovat a příležitostně dolít vodu.
Po vypnutí přívodu tepla přidáme kokosové mléko, nebo smetanu. Ochutnáme lžičkou od koření a případně dosolíme. Ozdobíme černým sezamovým semínkem.
Pozn.: Saturejka k nám přišla ze Středomoří. Přidává se k luštěninám z důvodu nadýmavosti.
Pozn.: Kardamom je součástí indického kari. Užívá se na ozvláštnění polévek, omáček a na pečení. Je proti stresu, uklidňuje trávicí trakt.