Ingredience:

150 g celozrnné hladké mouky
100 g másla
200 g cukru
1 celé vajíčko
2 žloutky
4 bílky
špetka soli
3 citrony
150 ml smetany ke šlehání
plátky citronu na ozdobu

Postup:

Máslo nakrájejte na kousky a zapracujte ho do mouky se špetkou soli. Přidejte 80 g cukru a 2 žloutky a vypracujte těsto na korpus. Zabalte ho do potravinové folie a dejte ho alespoň na 20 minut odpočívat do chladu. Pak ho vyndejte a vyválejte z něj placku, která bude o něco větší než dno koláčové formy.

Tu vymažte a vysypte moukou a těsto do ní přendejte. Prsty vytvarujte okraje, nejlépe tak, aby vyčnívaly nad formu. Formu i s připraveným korpusem pak ještě na půlhodinku vraťte zpátky do ledničky. Pak formu na deset minut přesuňte do trouby vyhřáté na 180 stupňů.

Přichází čas na náplň. Vymačkejte šťávu z citronů a vyšlehejte ji s celým vejcem, čtyřmi bílky a zbylým cukrem. Přidejte smetanu a kúru z jednoho citronu. Pak tři čtvrtiny směsi nalijte do předpečeného korpusu a počkejte, až pečením trochu ztuhne. Pak přilijte zbytek citronové směsi a pečte další půl hodiny. Až koláč vychladne, ozdobte ho plátky citronu.