Ovoce zklidňuje nadledviny (vyburcované k aktivitě následkem stresu a nadměrného fyzického či psychického výkonu), posiluje endokrinní systém, obnovuje cévní systém, regeneruje játra a revitalizuje mozek. Neexistuje žádná jiná potravina nebo lék, které by prospívaly tolika funkcím jako ovoce. Ovoce je prevencí nejen rakovin, ale také všech virových a bakteriálních onemocnění. Ve zdravém jídelníčku je absolutně nepostradatelné.

Nemějte strach z ovoce

Panují obavy ohledně výskytu cukru v ovoci. Různé výživové směry nabádají ke střídmosti v konzumaci ovoce z obavy před škodlivostí cukru. To je ale nesmysl. Kilo cukru nerovná se kilo ovoce. Ovoce obsahuje živou (biologicky dobře vstřebatelnou) vodu, minerály, vitaminy, bílkoviny, tuky, vlákninu, antioxidanty, zatímco cukr je jen zlomek toho všeho. Ovoce obsahuje snadno stravitelnou glukózu, která je pro lidské tělo nezbytná. Glukóza je zdrojem energie pro mozek, nervový systém a všechny buňky těla. Strava, která sestává pouze z živočišných bílkovin, ořechů a zeleniny, nedokáže sportovcům či maminkám, jež mají doma i v zaměstnání spoustu povinností, zajistit jejich náležitou výkonnost. Potřebují též potraviny s vysokým obsahem cukru – a zdrojem cukru nejvyšší kvality je ovoce.

Pokud byste ze stravy vyloučili veškerý cukr (neboli sladkou chuť), dříve nebo později budete po sladké chuti tolik prahnout, že zhltnete první koblihu, rohlík či dortík, který vám přijde do cesty. Svaly totiž potřebují pro svou činnost nutně glukózu. Mnohem lepší je zvyknout si každý den jíst ovoce. Zažehná nezdravé bažení po sladkém a ohromně vám prospěje po zdravotní stránce. Prudkých výkyvů hladiny cukru v krvi se bát nemusíte. Ovoce totiž obsahuje vlákninu, která zabraňuje prudkému vzestupu hladiny cukru v krvi.

Jak na ovoce?

Kdo z vás jí hodně ovoce? Lidé si dají občas banán nebo jablko ke svačině, ale častěji jen ovoce zobou z jiného pokrmu v podobě jahod na letním koláči, třešní v bublanině nebo borůvek v muffinech. Ve všech případech jde o kombinaci ovoce s tukem a pšenicí. Pro zdraví nejvýhodnější je ale konzumovat ovoce samotné nebo spolu se syrovou zeleninou, nejlépe listovou. Ráno si umixujte banánové smoothie (recept níže). Na svačinu si s sebou zabalte do krabičky jablko, pomeranč, očištěnou mrkev, papriku, okurku…

Žaludek tráví ovoce a syrovou zeleninu snadno a rychle. Naproti tomu bílkoviny, tuky, komplexní sacharidy (pečivo, přílohy) a vařená zelenina se tráví relativně dlouho, takže sníte-li po obědě ovoce, zůstává v žaludku a čeká, až na něj přijde řada. I když to není nijak zvlášť na překážku, může vznikat plynatost, která by vás mohla od konzumace ovoce odradit. Jezte tedy ovoce samotné nejlépe v kombinaci se syrovou zeleninou a další jídlo si dávejte hodinu potom. Čím více ovoce a zeleniny každý den zařadíte, tím lépe pro vás a vaše zdraví. Tahle dvojka je totiž váš nejlepší pomocník v přirozené očistě. Vaše játra, ledviny, plíce, lymfa, tlusté střevo a kůže vám poděkují. Významně podpoříte svoji imunitu, která se vám bude hodit v době podzimních chřipek a viróz.