Ingredience pro 4 porce:

1 hlávka květáku
1 větší cibule
1 litr silného zeleninového vývaru
50 g másla
2 dl smetany
200 g slaniny v celku
sůl, pepř
špetka chilli, muškátový květ

Postup:

Květákovou hlávku si rozkrájejte na malé růžičky, které důkladně opláchněte. Do většího hrnce dejte rozpustit máslo a na něm doměkka restujte nadrobno nakrájenou cibulku. Do hrnce poté přisypte květákové růžičky a krátce je spolu s cibulí orestujte. Po chvíli přilijte ještě horký zeleninový vývar, hrnec přikryjte poklicí a vše nechte vařit na mírném plameni cca 20 min. Květák by měl krásně změknout.

Pomocí šťouchadla na brambory rozmačkejte květák ve vývaru na menší kousky. Přidejte smetanu, sůl, pepř a muškátový květ, jenž dodá polévce charakteristickou vůni. Pokrm povařte na mírném plameni cca dalších 5 minut a poté odstavte. Mezitím si nakrájejte slaninu na kostičky a dejte ji do jiného hrnce vypékat. Když je krásně zlatá a křupavá, slijte z ní přebytečný tuk. Použijte ji jako posyp při servírování jednotlivých porcí květákové polévky.