Silný antioxidant

Květák je velmi bohatý na antioxidanty, jako je kyselina kávová, kyselina skořicová, betakaroten a kyselina nerulová. Přesně tyto látky pomáhají našemu tělu bojovat se zánětlivými onemocněními, např. s cukrovkou, obezitou, zánětlivým onemocněním střev nebo ulcerózní kolitidou. Pomáhají předcházet oxidačnímu stresu a snižují tak přítomnost volných radikálů v těle. Tímto způsobem udržují záněty pod kontrolou.

Pomáhá proti rakovině

Vědci potvrdili, že mezi stravou zahrnující květák a prevencí rakoviny existuje jistá spojitost. Konkrétně pomáhá proti rakovině prsu, tlustého střeva, plic nebo prostaty. Bylo prokázáno, že květák obsahuje síry, které zabíjí rakovinné buňky a zpomalují růst nádorů. Jako prevence rakoviny prostaty se ukázal recept spojující květák a kurkumu, která standardně působí jako přírodní antibiotikum. Květák totiž obsahuje vysoké množství fotochemikálií, které jsou známé jako ochranné chemikálie, rozkládající se do trávicího systému na biologicky aktivní sloučeniny – sulforafan a indol-3-karbinol. A přesně tyto zázračné sloučeniny pomáhají předcházet růstu rakovinných buněk.

Zdravé srdce

Nejen antioxidanty, ale také vysoký podíl vitaminů se zapříčinily za to, že požívání květáku pomáhá chránit před srdečními nemocemi, mrtvicí nebo poruchami, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova nemoc. Vitaminy C, K a omega-3 mastné kyseliny pomáhají udržovat ve formě naše tepny a cévy. Chrání je od tvorby plaků, a dokonce snižuje riziko vysokého cholesterolu i krevního tlaku. Největším pomocníkem při údržbě tepen, cév a srdeční činnosti je allicin, který můžeme do našeho těla dostat právě konzumací květáku. Tato látka minimalizuje vznik srdečních onemocnění a cévních mozkových příhod.

Vyrovnané hormony

Hormony s námi někdy dokážou pořádně zamávat. Je to věc, kterou nikdo nemusí vidět, ale my ji cítíme, a pokud přece jen trochu vnímáme naše tělo a jeho reakce na různé situace, víme, co všechno hormony dokážou. Hlavním důvodem toho, že naše hormony se ocitají v nerovnováze, je nezdravá strava a špatný životní styl. Právě zdravé superpotraviny bohaté na antioxidanty nám naopak hladinu hormonů dokážou srovnat. Průmyslově zpracované potraviny, jako jsou mléčné výrobky, obilniny, sója nebo rafinované cukry, vedou k nezdravé hladině estrogenu v těle. Vysoká hladina estrogenu v těle se může projevovat chronickou únavou, ale může vést až k autoimunitním onemocněním.

Pokud jste ohromeni, tak vás ujišťuji, že tímto výčet prospěšných vlastností květáku zdaleka nekončí. Květák je především nízkokalorická zelenina, po které se budete cítit velmi brzy sytí. Pomáhá při detoxikaci, proto budete díky němu oplývat svěží a čistou pletí. A nemusíte mít obavy, květák už dávno není o míchané zelenině s vajíčkem a smažených růžičkách s tatarkou. Většina gastronomů květák standardně zařazuje do své nabídky a umí z něj vykouzlit výtečný a přitom zdravý pokrm.