Co od obiloviny bohaté na vlákninu, vitaminy skupiny B, hořčík, chrom, mangan či selen můžeme očekávat a jak s ní zacházet?

5 zajímavých poznatků

1. TLUMÍ POCIT HLADU A POMÁHÁ ZHUBNOUT

Podle provedených výzkumů víme, že celozrnné produkty z ječmene tlumí apetit a už po třech dnech pravidelné konzumace dochází ke zlepšení hladiny cukru v krvi i inzulinové senzitivity. Pokles chuti k jídlu, způsobený především obsahem rozpustné vlákniny, tedy provází i zlepšení metabolických procesů. Není divu, že ručička váhy směřuje doleva.

2. SNIŽUJE RIZIKO VZNIKU SRDEČNÍCH ONEMOCNĚNÍ

Obsah rozpustné vlákniny s sebou nese i další pozitivní účinky. Tato vláknina totiž snižuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a má také vliv na pokles krevního tlaku. To jsou všechno rizikové faktory pro vznik srdečních chorob. Jejich redukcí chráníte svoje srdce.

3. PŮSOBÍ PREVENTIVNĚ PROTI RAKOVINĚ TLUSTÉHO STŘEVA

V tomhle směru není ječmen osamělým hráčem, obecně platí, že celozrnné potraviny prospívají trávení a příznivě ovlivňují mnoho chronických onemocnění, včetně určitých typů rakoviny. Nerozpustná vláknina obsažená v ječmenu pomáhá čistit střeva, zatímco ta rozpustná na sebe váže nejrůznější škodliviny, včetně karcinogenních látek, které pak vycházejí z těla ven. Protirakovinné účinky mají i další složky ječmenu, jako je kyselina fytová či fenolová a některé saponiny.

4. CHRÁNÍ PŘED ŽLUČOVÝMI KAMENY

O žlučníku víme, že vylučuje kyseliny využívané k trávení. Při narušení jeho činnosti vznikají tzv. žlučníkové kameny, které mohou a nemusí způsobit potíže. Někteří lidé jsou k problémům se žlučníkem náchylnější a ti by rozhodně měli ve své stravě hlídat příjem nerozpustné vlákniny. Víme totiž, že každých 5 gramů této vlákniny sníží riziko vzniku žlučových kamenů o 10 %.

5. ZLEPŠÍ PRODUKCI INZULINU

To znamená, že dojde ke snížení hladiny krevního cukru a k poklesu rizika rozvoje diabetu II. typu. Za těmito účinky ječmene stojí především obsah hořčíku coby minerálu, který hraje zásadní roli v produkci inzulinu a využití cukru v těle. Nemalý podíl má ale také rozpustná vláknina, která na sebe váže vodu a další molekuly, nabývá na objemu a zpomaluje vstřebávání cukru do krve. Výzkumy nám ukazují, že v tomto směru je ječmen účinnější než ostatní obiloviny.

Dejte si s ječmenem rande hned po ránu

Z ječmene si můžete uvařit chutnou kaši, kterou dochutíte stejně jako ovesnou. Skvěle chutná i naslano, stačí, když na posledních deset minut varu přidáte trochu mražené zeleniny. A svoje příznivce má i ječný chléb.

Ječmen koupíte ve více podobách

Kroupy

Supermarkety nabízejí ječmen nejčastěji ve formě krup. Ačkoli jsou poměrně zdravé, byla z nich odstraněna vnější slupka, která obsahuje velmi výživné otruby a také zárodky klíčků. Nicméně tímto procesem se zkrátí doba vaření.

Loupaný nebo částečně loupaný ječmen

Zde jsou již zachované otruby a klíčky, takže na rozdíl od krup můžeme takový ječmen pokládat za celozrnný a tím pádem výživnější. Počítejte ale s tím, že ho musíte přes noc namočit, a i pak se doba varu pohybuje kolem hodiny. Nicméně je možné uvařit větší dávku najednou, protože vám v lednici vydrží klidně i pár dnů.

V obchodech se zdravou výživou koupíte ječmen, ječné vločky, případně kroupy, nebo dokonce speciální ječné kaše, které se nevaří, jen je zalijete horkou vodou nebo mlékem a necháte chvíli stát. V kaších je použitá ječná mouka a ječné vločky. Záleží tedy jen na vás, kterou variantu zvolíte. Výživově nejvydatnější bude pochopitelně kaše připravená přímo z vařeného ječmene.

Na co si dát pozor

Ječmen byste měli do jídelníčku zařazovat postupně, vzhledem k vysokému podílu vlákniny se tak vyhnete nepříjemným, byť krátkodobým trávicím obtížím.

  • Začněte malou dávkou a tu postupně zvyšujte.
  • Dbejte na dostatečnou hydrataci, usnadní to trávení.