Není nic jednoduššího než jablka usušit. Křížaly z jablek se v zimě budou díky vysokému obsahu vlákniny hodit k podpoře funkce střev a také budou skvělým zdrojem vitaminů. Sušení totiž probíhá při nízkých teplotách, které všechny cenné složky tohoto ovoce nezničí. Jablka můžete sušit v sušičce nebo v troubě při otevřených dvířkách a teplotě okolo 50 °C. Velice oblíbené je také sušení jablek přímo na radiátoru. Nakrájené jablečné měsíčky stačí položit na papír nebo utěrku a i s ní vložit na topení. Ovoce bude schnout přirozeně a přitom vám krásně provoní interiér. Křížaly se výborně hodí pro doplnění jídelníčku těch, kteří chtějí zhubnout.

Poslechněte si příběh Terezy, která zhubla více než 100 kg.

Jablečná povidla oceníte nejen při pečení

Dalším velice oblíbeným pokrmem z jablek jsou povidla. Ta se sice musí vařit, což znamená, že dojde ke zničení vitaminu C, ale ostatní složky v jablečné hmotě zůstanou. Navíc budete mít jistotu, že konzumujete opravdu přírodní produkt bez zbytečných konzervantů a látek zvýrazňujících chuť. Na přípravu povidel je potřeba jablka nakrájet na měsíčky, zbavit je jádřinců a po vložení do hrnce pod pokličkou dusit doměkka. Občas přilijte trochu vody, aby se vám jablečná hmota nepřichytila ke dnu hrnce. Správné povidlové konzistence dosáhnete přibližně po hodině dušení na mírném plameni. Pro intenzivnější chuť můžete do jablečných povidel přidat například hřebíček, skořici nebo zázvor. Ještě horkým produktem naplňte čisté a nahřáté sklenice a obraťte je dnem vzhůru. Víčka se sama zatáhnou a nebude potřeba sterilizace. Povidla využijete nejen na koláče, pochutnáte si na nich i s palačinkami anebo jen tak.

Přesnídávka pro nejmenší

Miluje vaše dítě ovocné přesnídávky? Připravte mu je doma, je to opravdu jednoduché. Jablka upravte stejně jako v případě povidel – zbavte je jádřinců a pokrájejte na měsíčky. Pod pokličkou nechte v hrnci dusit do změknutí. V případě, že máte kyselejší odrůdu jablek, mírně je přislaďte a tyčovým mixérem směs rozmixujte doměkka. Jablečným pyré naplňte malé skleničky a alespoň 20 minut sterilizujte.

Děti milují kompoty

Z jablek připravíte také výborný kompot. Stačí je oloupat, nakrájet na malé kousky a ve vodě uvařit doměkka. Přidat můžete hřebíček, skořici a další tradiční „jablečné koření“. Zdá-li se vám kompot méně sladký, doplňte cukr či sladidlo. Konzumovat jej můžete ihned anebo jím naplnit zavařovací sklenice a 30 minut sterilizovat. Takto připravený kompot vydrží minimálně rok ve sklepě a použít jej můžete jak pro přípravu dezertů, tak pro přímou konzumaci.

Ovocný čaj ze zbytků

Přemýšlíte, co udělat s jádřinci a oloupanými slupkami z jablek? Rozhodně není nutné je vyhazovat. Nakrájejte je na malé kousky a usušte podobně jako křížaly. Dobře proschlou směsí naplňte sklenici a neprodyšně uzavřete. Pro zlepšení chuti můžete do domácí čajové směsi přisypat koření, sušené plátky citronů anebo trochu kvalitního černého čaje. V zimě svoji snahu oceníte a rádi si pochutnáte na stoprocentně přírodním teplém nápoji.

Co je to ta vejmrda?

Žádné nepřístojnosti od ní neočekávejte. Jde o prostý jablečný křen, který si vyrobíte jednoduše tak, že jablka a křen v poměru 1 : 1 nastrouháte, přidáte pár kapek citronu a špetku soli a silně natlačíte do malých sklenic. Chcete-li zachovat všechny vitaminy, dejte po zavíčkování skleničky do lednice a vejmrdu konzumujte jako výbornou přílohu k masu. Pro delší trvanlivost skleničky s vejmrdou alespoň po 20 minut sterilizujte a poté uložte na chladné a temné místo, ideálně do sklepa.

Jablka můžete také zamrazit a později si z nich připravit výbornou tvarohovou buchtu na plech.