- 250 g čerstvých hříbků
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g různé kořenové zeleniny
- 40 g ghí
- 2 stonky rozmarýnu
- 1 bobkový list
- 1 lžíce hladké mouky
- 600 ml kuřecího vývaru
- 200 ml smetany
- 4 lžíce creme fraiche
- 2 stonky čerstvé majoránky
- sůl a pepř
Houby očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Čtyři malé hezké hříbky jen rozkrojte napůl a dejte stranou, použijete je na ozdobu. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky.
Kořenovou zeleninu a natrhaný rozmarýn orestujte na ghí dozlatova. Vysypte cibuli s česnekem a houbami a duste, až se z hub vydusí tekutina. Osolte, opepřete. Zasypte moukou a krátce orestujte. Zalijte vývarem a vařte asi 30 minut.
Do polévky přidejte smetanu a creme fraiche. Krátce prohřejte a rozmixujte tyčovým mixérem. Servírujte s orestovanými půlkami hříbků a čerstvou majoránkou.