Rýžové koláčky s burákovým máslem
Ingredience na 15 porcí:
- 3 šálky suché rýže lepivého typu
- 4 ½ šálku vody
- 1 šálek burákového másla
- 1 šálek oblíbené zavařeniny
Dejte do rýžovaru rýži, vodu a špetku soli a nechte vařit. Když je rýže hotová, rozprostřete polovinu do pečicí formy o rozměrech cca 20 × 30 cm a jemně ji uhlaďte lžící. Pomocí plastové stěrky na rýži rovnoměrně rozetřete burákové máslo, pak na něj v pravidelných rozestupech rozmístěte pár lžic zavařeniny. Vše přikryjte druhou vrstvou rýže a lehce přitlačte. Nechte chvíli odpočinout a nakrájejte na čtverce. Koláčků si samozřejmě můžete udělat i menší množství.
Energetická hodnota jedné porce je 1 259 kJ.
Tento recept je vhodný jako předtréninkové jídlo anebo jídlo těsně po tréninku k doplnění svalového glykogenu.
Rýžové suflé
Ingredience na 6 porcí:
- 4 vejce + 2 bílky
- 2 šálky uvařené rýže
- 1 ½ čajové lžičky strouhaného parmazánu
Předehřejte troubu na 190 °C. Vymažte formičky v plechu na muffiny štědrou vrstvou olivového oleje (můžete použít i olej ve spreji). Ve středně velké misce rozkvedlejte vejce do lehké nadýchané konzistence. Přidejte uvařenou rýži a dobře rozmíchejte. Naplňte formičky do tří čtvrtin a posypte troškou parmazánu. Pečte 15 minut, nebo dokud suflé neztuhne a sýr nezezlátne.
Energetická hodnota jedné porce je 577 kJ.
Když nemáte chuť na sladké, dejte si slanou variantu. Tímto jídlem bohatým na bílkoviny i sacharidy určitě svůj trávicí trakt nezatížíte. Hodí se před tréninkem i po něm.
Hovězí koláčky s batáty
Ingredience:
- 225 g kvalitního mletého hovězího
- 1 střední batát, oloupaný a nakrájený na kostky (asi jeden šálek)
- 1 polévková lžíce kvalitní sójové omáčky
- 1 polévková lžíce hnědého cukru
- 1 polévková lžíce červeného vinného octa
- 1 čajová lžička hrubé mořské soli
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 2 šálky hotové uvařené rýže
Na nepřilnavé pánvi pečte hovězí na vyšším plamenu do zhnědnutí. Slijte přebytečný tuk. Uvařte nakrájený batát doměkka. Smíchejte opečené maso s batátem v míse. Ochuťte směs sójovou omáčkou, cukrem, octem, solí a skořicí a promíchejte. Do směsi zapracujte napůl rozmačkané kousky batátu. Lehce vmíchejte rýži a nechte směs vychladnout.
Mezitím si připravte těsto (viz popis níže).
Energetická hodnota náplně jednoho koláčku je 330 kJ.
Masové koláčky můžete jíst teplé anebo studené, záleží na vás. Můžete si je připravit předem a při tréninku se těšit, až si je doma v klidu dáte.
Bramborové kapsy s kuřecím a kari
Ingredience na 12 porcí:
- 2 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- ½ šálku mletého kuřecího nebo krůtího masa
- 2 čajové lžičky mletého kari
- ¼ šálku zlatých rozinek
- ¾ šálku vody
- 1 polévková lžíce bramborového škrobu
- 1 polévková lžíce čerstvého koriandru nebo petrželky
- 1 čajová lžička hrubé soli
Brambory uvařte a slijte. Do pánve nalijte malé množství oleje a zahřejte na vyšším ohni. Přidejte mleté maso a opékejte, dokud nezhnědne a neztuhne. Přebytečný olej případně slijte. Přimíchejte uvařené brambory a opečte je dozlatova. Přidejte zbývající přísady a opékejte, dokud se většina vody nevypaří. Při míchání brambory trošku rozšťouchejte. Směs nechte vychladit a mezitím si připravte těsto (viz popis níže).
Energetická hodnota náplně jedné kapsy je 218 kJ.
Těsto na kapsy a koláčky
Ingredience na 12 porcí:
- 3 šálky mouky
- ½ čajové lžičky soli
- ½ čajové lžičky skořice
- 2/3 šálku vychlazeného másla nakrájeného na kostičky
- ½ šálku studené vody
V kuchyňském robotu smíchejte mouku, sůl a skořici. Přidejte máslo a mixujte, dokud se úplně nezapracuje do těsta. Přesypte směs do velké mísy a po troškách přilévejte studenou vodu. Při tom hmotu stále míchejte, aby se těsto obracelo a vše se dobře mísilo. Podle potřeby přilijte víc vody nebo přisypte mouku a vypracujte těsto. Rozdělte ho na 12 částí a z každé uválejte pevnou kuličku. Než těsto zpracujete, zabalte ho a nechte vychladnout (hodinu v lednici).
Energetická hodnota těsta (12 porcí) je 854 kJ.
Tohle těsto je univerzální a hodí se k oběma náplním. Vydrží vám v mrazáku i několik týdnů.