Dýňový závin s jablky

Dýňový závin s jablky
Podzimnější a hřejivější recept už snad ani nemůže existovat. Dýně, jablíčka, skořice… to jsou všechno ingredience, které k podzimu neodmyslitelně patří a právě tyhle ingredience se skrývají v této sladké hřejivé dobrotě. Závin jistě potěší ty nejmlsnější jazýčky, protože je příjemně sladký, lehký, plný podzimních chutí a ke kávě jako stvořený!

INGREDIENCE NA TĚSTO

  • 300 g hladká špaldová mouka
  • 100 g celozrnná hladká špaldová mouka
  • 115 g kokosový cukr (nebo třtinový)
  • 2 pl mletá lněná semínka
  • 1 pl cejlonská skořice
  • špetka soli
  • 170 ml rostlinné mléko
  • 250 g dýně

 

NÁPLŇ

  • 3 ks jablka (380g)
  • 35 g javorový sirup
  • 1–2 čl skořice

 

INGREDIENCE

Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

Dýni nakrájíme na menší kousky a dáme ji vařit do čisté vody do měkka.

V míse smícháme mouky, cukr, skořici, špetku soli a lněná semínka.

Uvařenou dýni rozmixujeme do hladkého pyré, které spolu s mlékem vmícháme do suchých ingrediencí.

Všechny ingredience zapracujeme rukama do pevného těsta, které dáme na chvilku bokem a mezitím si připravíme jablka na náplň.

Jablka nakrájíme na tenké plátky, které v misce promícháme se sirupem a skořicí.

Těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále do cca 0,5 cm tlustého obdélníku.

Doprostřed naskládáme od kraje do kraje (na obou stranách necháme aspoň 3 cm) jablka.

Těsto po okrajích nakrájíme na šikmé pruhy, které postupně přehneme přes jablka.

Všechny spoje přimáčkneme, aby se nám závin nerozjel.

Závin pomažeme javorovým sirupem s trochou vody a dáme ho péct na 180 stupňů na 40–45 min (během pečení a po upečení ho můžeme znovu pomazat sirupem s vodou, aby se nám vytvořila sladká krustička).

 

Dobrou chuť!

ZAVŘÍT REKLAMU
Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.