INGREDIENCE NA TĚSTO
- 300 g hladká špaldová mouka
- 100 g celozrnná hladká špaldová mouka
- 115 g kokosový cukr (nebo třtinový)
- 2 pl mletá lněná semínka
- 1 pl cejlonská skořice
- špetka soli
- 170 ml rostlinné mléko
- 250 g dýně
NÁPLŇ
- 3 ks jablka (380g)
- 35 g javorový sirup
- 1–2 čl skořice
INGREDIENCE
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Dýni nakrájíme na menší kousky a dáme ji vařit do čisté vody do měkka.
V míse smícháme mouky, cukr, skořici, špetku soli a lněná semínka.
Uvařenou dýni rozmixujeme do hladkého pyré, které spolu s mlékem vmícháme do suchých ingrediencí.
Všechny ingredience zapracujeme rukama do pevného těsta, které dáme na chvilku bokem a mezitím si připravíme jablka na náplň.
Jablka nakrájíme na tenké plátky, které v misce promícháme se sirupem a skořicí.
Těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále do cca 0,5 cm tlustého obdélníku.
Doprostřed naskládáme od kraje do kraje (na obou stranách necháme aspoň 3 cm) jablka.
Těsto po okrajích nakrájíme na šikmé pruhy, které postupně přehneme přes jablka.
Všechny spoje přimáčkneme, aby se nám závin nerozjel.
Závin pomažeme javorovým sirupem s trochou vody a dáme ho péct na 180 stupňů na 40–45 min (během pečení a po upečení ho můžeme znovu pomazat sirupem s vodou, aby se nám vytvořila sladká krustička).
Dobrou chuť!